Op veel plekken in ons land verrijzen grote wind- en zonneparken. Diezelfde plekken zijn óók in trek bij Amerikaanse techgiganten: zij zetten er datacenters neer die de gesubsidieerde groene stroom opslokken. Tenminste, dat beeld bestaat bij omwonenden.
Joost Lammers, Bart Hettema 25-2-2021
Geen zonnepanelen voor ondernemers
Sterker nog: ondernemers in de buurt hebben ook nog eens niet de mogelijkheid om zelf stroom op te wekken, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen. Het elektriciteitsnetwerk zou dan overbelast raken, doordat de datacenters en windmolenparken ook al aanwezig zijn.
In de achtertuin van tuinder Han Lammers uit Middenmeer draaien de windmolens sinds kort, maar zelf grote hoeveelheden zonnepanelen neerleggen om zijn bedrijf volledig te vergroenen kan hij dus niet. "De capaciteit van groene energie wordt niet verspreid over veel bedrijven. Nu profiteren alleen Vattenfall en Microsoft. Dat steekt het meest. Dit gaat over de rug van de burger."
Amerikaans bedrijf is geheim
Ondergraaft de hele situatie de steun voor verduurzaming, en worden de klimaatdoelen zo wel gehaald? Het is een discussie die in de gemeente Hollands Kroon, waar Middenmeer bij hoort, en Zeewolde volop wordt gevoerd.
Raadslid Erik van de Beld uit Zeewolde vraagt het zich ook af. Hij werd met de hele raad in december 2019 bijgepraat door wethouder Egge Jan de Jonge over de komst van 'een Amerikaans techbedrijf' naar Zeewolde. Welk bedrijf dat is, blijft geheim. "Het werd heel enthousiast verkocht en het zou allemaal goede dingen opleveren zoals warmte voor de omgeving, duurzaamheid en HBO-banen. Maar dat beeld is gaan kantelen."
Inzicht krijgen
Het stoort hem dat de wethouder niet wil vertellen welk bedrijf schuil gaat achter de plannen, maar met name dat hij veel van de afspraken niet kent. Zijn partij, de ChristenUnie, zit nota bene in het college. "We moeten er dus een besluit over gaan nemen zonder dat we weten waar het over gaat. Wij gaan eisen dat we inzicht krijgen voor die tijd."
De ervaringen die Hollands Kroon al heeft opgedaan, spelen ook een rol in de besluitvorming. "Het warmtenet is vrij bejubelend ingebracht, maar dat is helemaal niet rendabel te krijgen. Wij zijn bang dat we de fuik inzwemmen", zegt Van de Beld. "We moeten een afweging maken of alles opweegt tegen de nadelen."
'Het begint erg te knijpen'
De partij heeft aan de eigen achterban naar de mening gevraagd. "Ik heb heel veel reacties gekregen van uitermate kritische burgers. We zijn een groen dorp. We hebben al enorm veel windmolens en die worden geaccepteerd. Maar nu met deze plannen begint het erg te knijpen. Het is de vraag of het bij ons past."
In juni moet de gemeenteraad een besluit nemen en volgens Van de Beld wordt de uitkomst wel spannend als de onbekende Amerikaanse partij zelf niets aan duurzaamheid doet.
Datacenter 'zegen voor Zeewolde'
Wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde presenteerde woensdag het definitieve bestemmingsplan. Hij is een jaar na de eerste aankondiging nog steeds heel blij met de voorgenomen komst van de grote, onbekende tech-gigant.
"Ik weet zeker dat het een zegen wordt voor Zeewolde", vertelt hij. "Het bedrijf vestigt zich in Nederland omdat ons land een gunstig vestigingsklimaat heeft, een stabiel en veilig land is, omdat we hier koelwater, hebben en de temperatuur geschikt voor dit soort datacentra."
'Geen rechtstreekse stroom van deze windmolens'
En heeft het bedrijf Zeewolde niet ook gekozen, omdat er windmolensrond de 900 miljoen Euro subsidie in een nieuw naburig windpark is gestoken? De Jonge gaat daar niet van uit. "Natuurlijk komen ze omdat ze voor het uiterlijk een goed verhaal hebben, als ze ook laten zien dat er in de buurt duurzame energie zit. Maar uiteindelijk zitten ze op het hoogspanningsnet en zullen zij de rechtstreekse stroom van deze windmolens nooit krijgen. Die stroom is ook al verkocht door het windmolenpark Zeewolde."
Aan een partij die de stroom vervolgens toch zou kunnen verkopen aan de mysterieuze Amerikaanse partij? "Ja," geeft De Jonge toe. "Dat zou kunnen, maar het hoogspanningsnet komt overal vandaan, dus je kunt niet precies aangeven dat het hiervandaan komt."
EEN VANDAAG
0 reacties :
Een reactie posten