HOLLANDS KROON - MIDDENMEER Dorp bij stort roert zich
Winnie van Galen 28-1-2021
De uitbreiding van het zonnepark op de HVC-vuilstort in Middenmeer stuit op bezwaren vanuit Opperdoes. De plaatsing van de panelen leidt tot ’flikkering, reflectie en schittering’ in Opperdoes.
Ander bezwaar is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met het monumentale karakter van de Westfriese Omringdijk. De bezwaren zijn geventileerd door de Dorpsraad Opperdoes en individuele inwoners. Dat gebeurde deze week tijdens een inspreekuur van de gemeente Hollands Kroon.
De voorkeur gaat er dan ook naar uit dit zonnepark niet te plaatsen met als alternatief uit te wijken naar een terrein aan de Oostlanderweg. En als dat er niet van komt de zonnepanelen minder schuin te plaatsen zodat de schittering afneemt.
Als tweede oplossing werd aangedragen het zonnepark met een dubbele bomenrij aan het zicht te onttrekken. ,,Zet de Koggenrandweg vol met bomen. Anders kijken we uit op de vuilstort met zwarte panelen met zilverkleurige randen. Daar word ik niet blij van’’, aldus Barbara Vendrig-Ter Hofstede.
Ze wees tevens op het bestaan van een provinciaal kwaliteitsplan dat onder meer waakt over het panorama op de dijk. ,,In een omgeving van tweehonderd meter zijn er beperkingen, de beeldkwaliteit van de dijk staat voorop.’’ Voorts gaf ze aan dat een bestemmingsplan uit 2009 dat terreinen met afvalstoffen voor slechts een kwart bebouwd mogen worden en er geen onevenredige aantasting van de omgeving mag plaatsvinden.
Elbert Volkers. PvdA-raadslid in Hollands Kroon, raadde Vendrig aan op zoek te gaan naar deskundigen die kunnen aantonen dat de schittering die de zonnepanelen veroorzaken nadelig is voor vogels die zich in een waterbergingsgebied nabij de vuilstort ophouden.
,,We spreken over een heel bijzonder gebied waar vroeger Opperdoezen Ronde werd geteeld. Het is een wandelgebied, een recreatiegebied met een toegevoegde waarde voor de Westfriese Omringdijk en dat mag niet tot verstoring leiden.’’
Jager
Vendrig zei het effect van schittering op de vogelpopulatie niet te hebben onderzocht. Maar wel uit ervaring te kunnen spreken. ,,Ik ben ook jager en we verjagen ganzen met licht. Daaruit mag je afleiden dat reflectie een effect zal hebben.’’
In april 2019 is het eerste deel van het zonnepark Wieringermeer aangelegd met 11.000 zonnepanelen. De tweede fase bestaat uit 20.000 panelen. Volgens de HVC begint de aanleg van het nieuwe deel eind dit jaar en duurt de klus tot halverwege 2022. Met de opbrengst kunnen zesduizend huishoudens van stroom worden voorzien.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten