Veilingbedrijf BVA dreigt zich terug te trekken nu de rechtbank de veiling van de kunstcollectie van Rob Scholte opnieuw heeft geblokkeerd

Datum:
  • vrijdag 8 januari 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  DEN HELDER

    Een nieuw probleem voor de gemeente Den Helder. Veilingbedrijf BVA had gedreigd zich terug te trekken als de rechtbank de veiling van de kunstcollectie van Rob Scholte opnieuw zou verbieden. Als BVA de daad bij het woord voegt, krijgt de gemeente een dikke rekening en moet een nieuwe opslagplaats worden gezocht voor de forse kunstcollectie.

    Delano Weltevreden 8-1-2021

    De veiling van de kunstcollectie zou in een aantal etappes plaatsvinden, te beginnen op 21 januari. Rechter Leendert Saarloos heeft de openbare verkoop donderdag voor de tweede keer verboden. Eerder deed hij dat in oktober vorig jaar.

    De achtduizend stukken tellende kunstcollectie brengt volgens een door de gemeente ingehuurde deskundige 350.000 euro op. Scholte zegt dat de kunstwerken bij elkaar een veelvoud daarvan waard zijn. Er zou internationale belangstelling bestaan voor delen van de collectie.

    Gedeeltelijk vonnis

    Rechter Saarloos heeft donderdag een gedeeltelijk vonnis uitgesproken. Hij is het niet eens met Ina Molenaar, de nieuwe advocaat van Scholte, dat de veiling op basis van het auteursrecht moet worden verboden. Hij ziet geen reden tot opheffing van de beslagen.

    De gemeente heeft ’in beginsel’ het recht om de kunstcollectie te verkopen, zegt de rechter. Dat mag via veilingbedrijf BVA.

    De verwachte opbrengst van zo’n veiling blijft ruim achter bij wat Scholte aan de gemeente en aan zijn vorige advocatenkantoor moet betalen. Het stadsbestuur van Den Helder heeft een rekening van zo’n 550.000 euro bij de kunstenaar neergelegd. Aan het Amsterdamse advocatenkantoor Friedberg & Mahn, dat de kunstenaar tot eind vorig jaar vertegenwoordigde, moet Scholte 375.000 euro betalen.

    Neertellen

    Bij de verkoop van kunst is het nog maar de vraag wat kopers daarvoor willen neertellen, weet rechter Saarloos. Hij is het daarom niet eens met de gemeente Den Helder dat de kunst minder zal opbrengen dan Rob Scholte zijn schuldeisers moet betalen. De rechter vindt dat Scholte betrokken moet worden bij de manier waarop verkocht wordt en bij de volgorde van verkoop. De gemeente wilde de kunstenaar zo weinig mogelijk invloed laten uitoefenen op de verkoop. Om de marktwaarde te verhogen, mocht hij ongesigneerde kunststukken alsnog van zijn handtekening voorzien.

    Rob Scholte en zijn advocaat hebben volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat de kunstcollectie meer kan opbrengen. Hij gaat echter niet akkoord met het plan van Scholte zelf de verkoop ter hand te nemen. In dat plan zou de verkoop ergens in maart beginnen. Van de rechter krijgt Scholte tot en met 5 februari de tijd om met kopers op de proppen te komen. De verkoop moet via BVA lopen.

    Concrete aanbiedingen

    Potentiële kopers moet de gelegenheid worden geboden om een kunstwerk waar zij serieus in geïnteresseerd zijn bij BVA te bekijken. Het moet gaan om concrete aanbiedingen voor delen van de kunstcollectie of het geheel. De kopers moeten per kunststuk minimaal de getaxeerde waarde betalen. Maximaal drie personen per dag mogen bij BVA naar binnen. ,,Het bedrijf moet niet overlopen worden door dagjesmensen’’, vindt rechter Saarloos.

    Zes procent van het verkoopbedrag gaat naar veilingbedrijf BVA dat al aardig wat werk heeft gestoken in de voorbereiding van de veiling. ,,BVA moet hier niet minder van worden’’, zegt de rechter. Als het veilingbedrijf niet akkoord gaat, moet de kunstcollectie ergens anders heen om dezelfde wijze van verkoop te kunnen organiseren.

    Over vier weken zal blijken of en in welke mate het Rob Scholte is gelukt kopers te vinden die voor zijn kunstwerken een hogere prijs willen betalen dan de gemeente denkt dat deze op de veiling zullen opbrengen. Als blijkt dat het hem niet lukt, mag de veiling via BVA waarschijnlijk doorgaan.

    Tienduizenden

    Van BVA moet de gemeente nu horen of de kunstwerken daar weg moeten. Als dat het geval is, moet de gemeente volgens de stadsadvocaat enkele tienduizenden euro’s betalen voor het werk dat het veilingbedrijf tot nu toe heeft verricht. Rechter Saarloos hoopt dat de gemeentelijke deurwaarder BVA kan overtuigen akkoord te gaan met de door hem bepaalde verkoopwijze.

    Gemeentelijk woordvoerster Joyce in ’t Veld zegt dat er goed contact is met BVA. ,,We kijken samen hoe invulling kan worden gegeven aan het vonnis.’’

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten