’Cliteur onjuist beschuldigd’

Datum:
  • vrijdag 29 januari 2021
  • in
  • Categorie: ,
  •  COMMISSIE Corstens: ’Hoogleraar is geen antisemiet’


    De beschuldigingen van antisemitisme aan het adres van de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur zijn ongegrond. Dat zegt de ’commissie Corstens’, die op verzoek van de Leidse rector magnificus Carel Stolker de geruchten hierover onderzocht. 

    LEIDEN Wilfred Simons 29-1-2021

    Hoewel gehinderd door de coronapandemie en de feestdagen ondervroeg een driekoppige commissie onder leiding van oud-president Geert Corstens van de Hoge Raad Paul Cliteur, (oud-)promovendi en medewerkers van de Leidse rechtenfaculteit. Uit haar rapport blijkt dat Cliteur boven elke verdenking staat, maar zijn toenmalige promovendus Thierry Baudet niet. 

    Uit de mond van promovendus David Suurland tekende de commissie een voorval uit 2008 op. Een student beklaagde zich bij Suurland over een gesprek dat hij had gehad met Baudet. Die had tegen hem gezegd dat ’de Holocaust nodig was geweest om het christendom in West-Europa te redden’. Suurland had geen zin om Baudet om opheldering te vragen, ’omdat de heer Baudet altijd provoceerde en de samenwerking met hem zeer moeizaam was’. Baudets uitspraken kwamen Cliteur nooit ter ore en hij kan er dus niet op worden aangesproken, aldus de commissie. 

    Andere antisemitische uitspraken heeft de commissie niet gehoord. Zij trekt dan ook de ’ondubbelzinnige conclusie’ dat daarvan geen sprake is geweest op de rechtenfaculteit. 

    Toch heeft de commissie wel een advies. Het is misschien geen wonder dat er geruchten en misverstanden ontstaan over de afdeling Encyclopedie der Rechtsgeleerdheid. Ze is ondergebracht in een afgelegen hoek van de faculteit en is letterlijk afgegrendeld vanwege de voortdurende bedreigingen aan het adres van hoogleraar Afshin Ellian. Dat heeft mogelijk tot een sociale en intellectuele verwijdering van de andere afdelingen geleid, waardoor de ’ideologische positioneringen’ van Cliteur, Ellian en hoogleraar Kinneging zijn gaan afwijken van ’meer dominante stromingen in de faculteit’. Ze spreken elkaar te weinig. 

    De commissie zegt zich te ’kunnen voorstellen dat binnen de rechtenfaculteit meer over en weer wordt gezocht naar contacten in de werk- en de sociale sfeer. Dat zou dit beeld, als het al spoort met de realiteit, kunnen bijstellen’. In een reactie zegt Cliteur blij te zijn dat de commissie bevestigt dat de ’aantijgingen van antisemitisme voor de volle honderd procent ongegrond waren’. 


    Samenwerking met Baudet was altijd zeer moeizaam

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten