Warmte-inhoud in de Noordelijke Oceaan daalt sinds 2010

Auteur: Pierre Gosselin.

Vertaling: Martien de Wit.

Dr. Sebastian Lüning is onlangs begonnen met zijn eigen wekelijkse YouTube-video’s over klimaatnieuws in het Duits, met de titelKlimaschau.

Dalend aantal bosbranden wereldwijd

In zijn laatste video bekijkt de zeer ervaren geoloog bosbranden wereldwijd en de CO2 die zij veroorzaken. Hij meldt dat ze allebei zijn afgenomen.

Zoals de resultaten van de Europese Copernicus-satellietmonitoringdienst (CAMS) aantonen, zijn de totale bosbranden wereldwijd gestaag gedaald, net als de bijbehorende CO2-uitstoot:

Het Europees agentschap schrijft dit toe aan beter bosbeheer en betere preventiepraktijken.

Volgens Lüning:

“De bemoedigende wereldwijde trend dat er steeds minder bosbranden voorkomen, is in tegenspraak met de steeds meer alarmerende berichtgeving in de media over individuele bosbrandrampen.”

Warmte-inhoud in de Noordelijke Oceaan daalt

Later meldt Lüning in zijn Klimaschau, onder verwijzing naar gegevens van meetboeien van de Universiteit van Californië in San Diego, dat het warmteniveau in de noordelijke oceaan (55°N tot 65°N) is gedaald.

Deze gegevens zijn afkomstig van 4000 ARGO boeien, op 0 – 1900 meter diepte. De koeling was geconcentreerd in de Noord-Atlantische Oceaan. Lüning wijst er echter op dat de totale gemeten warmte-inhoud wereldwijd is gestegen.

Sebastian Lüning.

Impact op Arctisch zee-ijs? 

Hoewel Lüning niet ingaat op de gevolgen die dit zou kunnen hebben voor het Arctische zee-ijs, zal het zeker bijdragen aan het afremmen, zo niet stoppen of zelfs omdraaien van de afname van het zee-ijs in het Noordpoolgebied.

***