Nieuwe kernreactor voor behandeling kankerpatiënten onzeker, minister ziet geen heil meer in private financiering van megaproject

Datum:
  • donderdag 10 december 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  PETTEN

    De bouw van een nieuwe kernreactor in Noord-Holland, bedoeld voor de diagnose en behandeling van kankerpatiënten, hangt aan een zijden draadje. Omdat private investeerders meer garanties eisen van de overheid, trapt minister Tamara van Ark op de rem bij het plan van initiatiefnemer Pallas om een nieuwe reactor in Petten te bouwen, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.


    Ivo Laan 9-12-2020


    Volgens Van Ark (Volksgezondheid) willen private partijen alleen doorgaan als ze vergaande garanties van de overheid krijgen. Dat is niet wenselijk, schrijft ze. ’Dan hebben private partijen de zeggenschap, terwijl aanzienlijke risico’s bij de Staat blijven liggen’. Bij de uitwerking van het ontwerp stuitten Pallas en de huidige exploitant Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) op hogere kosten dan eerder geraamd. Hoeveel is niet bekendgemaakt. Doorgaan met private investeerders is nu niet zinvol, oordeelt de minister. Ze wil eerst onderzocht hebben wat de haken en ogen én de kosten zijn als de overheid de bouw van de reactor helemaal naar zich toetrekt.

    Daarnaast onderzoekt ze welke alternatieven er zijn om aan isotopen te komen als er toch geen nieuwe reactor komt. Een van de alternatieven is het initiatief van het nieuwe bedrijf Shine. Dat maakt isotopen zonder kernreactor en oriënteert zich op een vestiging in Groningen. Veiliger en schoner, oordeelt het bedrijf zelf over die productiemethode. Alleen voordat die onderneming zich in Groningen wil vestigen, wil Shine een einde aan de overheidssteun voor het Pallasproject. Volgens Van Ark zouden de twee initiatieven naast elkaar kunnen bestaan. De Shinefabriek kan namelijk niet alle isotopen maken die een kernreactor kan produceren. De Shine-isotopen zijn geschikt voor de diagnose, maar niet voor de behandeling van kankerpatiënten.

    Ondanks vijftien jaar plannenmakerij en 148 miljoen euro aan overheidsleningen voor een nieuwe Pallasreactor, onderzoekt Van Ark ook nog of de huidige verouderde reactor (1961) langer veilig in bedrijf kan blijven om tijd te winnen. Ze verstrekt nog een krediet van 18 miljoen euro zodat Pallas kan doorwerken aan het nieuwe ontwerp. In het voorjaar verwacht ze meer duidelijkheid. Pallas laat weten dat een aantal private partijen ’geïnteresseerd blijft’ in de nieuwe reactor, meldt CEO Bertholt Leeftink. Hij beaamt wel dat financiering op dit moment onhaalbaar is.

    Een oplossing voor de levering van medische isotopen is nodig omdat de reactor in Petten verouderd is en al te kampen heeft gehad met uitval waardoor de levering in de knel kwam met grote onzekerheid voor de behandeling van patiëntenpatiënten.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten