OUDESCHILD
,,Dit is natuurlijk dramatisch’’, zegt de Texelse visserijvoorman Maarten Drijver over de Brexitdeal.
Anja Roubos 29-12-2020
,,Met name het afstoten van quotum naar Engeland is heel zuur voor de Helderse en Texelse vloot. We zijn als wisselgeld uitgeruild, op het laatste moment. Je snapt wel dat ze na zoveel jaar onderhandelen de deal niet meer stuk wilden laten lopen op dat kleine onderdeeltje van de visserij’’, zegt Drijver.
,,Dit is waar we altijd bang voor zijn geweest. Maar dat het zo erg zou zijn ... De grote visserijbedrijven die nu nog over zijn, hebben allemaal grote investeringen gedaan in vangstrechten. Nu raken we 13,3 procent over drie jaar kwijt en over vijfenhalf jaar komen er opnieuw onderhandelingen. Dat wordt nog veel moeilijker: nu konden we nog in een brede Brexitdeal onderhandelen, maar als het een kale visserijdeal wordt, is de uitkomst niet in te schatten.’’
’Compensatie’
De gevolgen zijn groot: ,,Dit is de doodsteek voor iedere vorm van investeren, en al helemaal voor innoveren, waar de Texelse vloot altijd bekend om staat’’, concludeert de visserijvoorman, die het druk heeft met vergaderingen. ,,We doen ons best voor compensatie bij de regering of Europa’’, meldt hij alvast. ,,Maar wat doe je als visser de komende vijfenhalf jaar qua investeringen?’’ Het is een vraag waar Drijver zijn oud-collega’s geen antwoord op kan geven.
,,De sector is behoorlijk terneergeslagen. Men kan het nog nauwelijks bevatten. Het feit dat Johnson zich in de pers juichend uitlaat over de visserijdeal zegt al genoeg’’, meent hij. ,,Ik probeer altijd nog iets positiefs te vinden, maar hier is niks positief over te zeggen’’, klinkt het bitter.
Texel vormt een vrij grote partij op het gebied van de tongvangst, zelfs gezien op Nederlandse schaal. En juist daar zijn harde klappen gevallen. ,,Maar ook de pelagische sector, haring en makreel, betaalt een hoge prijs’’, voegt Drijver toe. Zelf was hij in het verleden de laatste Texelse visser die op haring viste.
Wieringers
Voor de Wieringer vissers is de Brexitdeal veel minder ingrijpend. ,,Alleen de langoustinevissers zijn beperkt actief in Engels water, maar beduidend minder dan de Texelse en Helderse vissers’’, weet Maarten Drijver. ,,Er zijn er op Wieringen maar een paar die tongquota hebben en ze vissen geen van alle op tong. Wieringers vissen behalve op langoustines vooral op garnalen, met als bijvangst tarbot, schol en heel weinig tong.’’
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Niet te vergeten dat de Fransen de grootste boosdoener zijn en niet de Brexit.
Het is de Fransen altijd al een doorn in het oog geweest dat de Nederlanders prachtige moderne kotters hebben. Het elektrisch vissen is ook door de EU(lees de Fransen) de nek omgedraaid en dat heeft niets met de Brexit te maken. De Fransen varen met kleinere vissersboten en je kan er donder op zeggen dat ook de Nederlanders terug moeten naar schepen van tussen de 20 en 30 meter.
Een reactie posten