HOLLANDS KROON - HIPPOLYTUSHOEF Martijn Veld claimt de oplossing: ’Polen huisvesten op het erf van de bedrijven. Ze stappen hun bed uit en kunnen aan de band gaan staan’
Hij pakt ’gewoon even zijn werknemerslijst erbij’. „Dan kan ik je precies vertellen waar we momenteel mensen aan de gang hebben. Eens kijken. In de tulpen, lelies, paprika’s, broccoli, bloemkool….”
De zaken gaan goed bij Martijn Veld. Sinds vorig jaar helpt hij Polen aan werk in Nederland. Vorig weekend heeft hij weer een groot aantal arbeiders ’afgeleverd’. „Er is nu weer een hoop werk in de lelies. Vanwege corona ga ik zelf niet heen om de mensen op te vangen, maar er is op elk bedrijf een contactpersoon.”
Veld is ongeveer een jaar bezig. In de beginmaanden van zijn bedrijf had hij nog geen twintig man op het land rondlopen. Inmiddels is dat aantal bijna verviervoudigd.
Het mes snijdt simpel gezegd aan twee kanten: een werkloze Pool kan weer een tijdje aan de bak en de Nederlandse boer is uit de brand geholpen. Veld regelt alles tot aan de voordeur: van een contactpersoon op locatie tot een Nederlands burgerservicenummer. De werkgever zorgt voor de huisvesting op het eigen erf. Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Onbetrouwbaar
De ondernemer uit Hippolytushoef lijkt in een gat te springen dat is ontstaan door de vele klachten over uitzendbureaus. Ze zouden onbetrouwbaar en duur zijn. De provincie Noord-Holland liet eerder al weten bereid te zijn om mee te denken over een oplossing.
„Die denk en hoop ik te kunnen bieden”, zegt Veld. „Huisvesting op het erf van de bedrijven zelf is in sommige gemeenten alleen een probleem. Die kunnen best moeilijk zijn met het verschaffen van bouwvergunningen. De ene gemeente zegt: we gaan toch niet zomaar het bestemmingsplan wijzigen? De andere zegt: het gaat om personeel, dus dat bestemmingsplan is geen probleem.”
Maar waarom zouden die Poolse arbeiders zo nodig op het erf van hun werkgevers moeten wonen? Zitten beide kanten daar wel op te wachten?
„Nee, niet iedereen zit erop te wachten”, geeft Veld toe. „Maar het is zeker wel van toegevoegde waarde. De arbeiders hoeven niet meer te fietsen, ze stappen hun bed uit en kunnen aan de band gaan staan. Dat is voor beide partijen een voordeel. De kosten zijn ook lager. Ik ben zelf een direct aanspreekpunt. Zowel de werknemers als werkgevers kunnen meteen bij mij terecht als er wat is.”
Strijkstok
Veld heeft als voordeel dat zijn vrouw Barbara ook meehelpt. Ze is Poolse en woont nog deels in haar land van herkomst. Daar werft ze Poolse werknemers voor een Nederlands avontuur. Veld regelt in Nederland de rest.
„Het voordeel is dat de manier waarop wij het aanpakken snel rondgaat. Veel Poolse werknemers zien dat er bij de uitzendbureaus veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Er wordt voor allerlei dingen geld gerekend. Bij de mensen die wij naar Nederland halen, blijft er meer geld over. Dat zien ze op hun loonstrookje terug. Dan doet het snel de rondte.”
Vloeiend
Martijn Veld weet zich, doordat zijn vrouw uit Polen komt, prima te redden met de taal. Hij spreekt vloeiend Pools.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Denk je de buren in de omgeving van zo'n boer zitten te wachten op arbeidsmigranten op zijn erf?!? Dat denk ik niet!!
Een reactie posten