Gedoe rondom glyfosaat: een meerderheid in de Kamer wil het bestrijdingsmiddel zo snel mogelijk verbieden, maar minister Schouten van Landbouw maakt daar tot nog toe geen haast mee. Vandaag werd opnieuw over de kwestie gedebatteerd.
3-11-2020
Glyfosaat is het middel dat gebruikt wordt in bestrijdingsmiddelen, onder andere in het bekende RoundUp. Het is een middel om onkruid te bestrijden, maar boeren gebruiken het bijvoorbeeld ook om groen op akkers te laten verdwijnen. Dan hoef je ze namelijk niet om te ploegen. Je kunt dit herkennen aan de zogenoemde 'gele akkers'.
Glyfosaat
Over het gevaar van glyfosaat is veel discussie. Het zou bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn en hormoonverstorend. "Er zijn al aanwijzingen dat dit soort giffen leiden tot de ziekte van Parkinson. In Frankrijk is dat ook al erkend als beroepsziekte bij boeren", zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij wil dat glyfosaat zo snel mogelijk verboden wordt. "De boeren en omwonenden hebben er ook baat bij als we minder van dit soort middelen gaan gebruiken", zegt hij.
Dat beaamt de Gezondheidsraad. Zij concludeerden afgelopen juni dat Nederland bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw moet afbouwen. De Tweede Kamer probeert glyfosaat al sinds 2018 aan te pakken met moties, maar minister Carola Schouten heeft tot nu toe nog weinig concrete stappen gezet om het middel uit de bannen. Schouten is wel voor afbouwen, maar wil dat behoedzaam doen: "Je moet goed onderbouwen, waarom iets opeens níet meer mag."
LEES OOK
'Nederland is het vuilste jongetje van de klas'
De minister verwijst met die opmerking naar een Europese afspraak om glyfosaat nog tot en met 2022 toe te staan. Ze is bang dat als ze totaalverbod afkondigt, boeren rechtszaken kunnen aanspannen.
Daar is de Tweede Kamer het niet mee eens. "Nederland doet altijd alsof het het beste jongetje van de klas is, maar eigenlijk zijn we het vuilste jongetje van de klas", zegt De Groot.
'Het is gewoon onwil'
Ook Kamerlid van GroenLinks Laura Bromet pleit voor een verbod op glyfosaat. Ze is geïrriteerd door de houding van minister Schouten. "Als ze het echt zou willen, dan zou ze het wel doen", zegt ze "Het is gewoon onwil."
Ze is woedend dat de minister nog steeds niets heeft gedaan aan het middel. "We proberen dit al 10 jaar verboden te krijgen in kleine stapjes. Eerst bij gemeenten, daarna bij Staatsbosbeheer. En als het bij deze gifstof al zou moeilijk is, hoe moet dat dan bij andere giffen? Dat gaat honderden jaren duren op deze manier."
Niet over individuele middelen praten
CDA'er Maurits von Martels is het daar niet mee eens. Hij vindt dat politici helemaal niet over dit soort individuele middelen moeten beslissen.
"Dan passeert een hele reeks aan middelen de revue en moeten we als politici middel voor middel bekijken wat wel of niet kan. CTGB (College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen) is wat mij betreft het wetenschappelijke instituut dat moet gaan kijken of iets verantwoord is."
Juridisch advies
Afgelopen week verscheen er een juridisch advies van de Universiteit Wageningen, dat op verzoek van de Kamer was opgesteld. Hieruit blijkt volgens D66 dat een grotere inperking van het gebruik van glyfosaat wel degelijk mogelijk is.
Minister Schouten heeft vanmiddag toegezegd, dat ze dat gaat bestuderen en binnenkort met een reactie komt.
EEN VANDAAG
0 reacties :
Een reactie posten