De PCR-test wordt gebruikt om vast te stellen of iemand al dan niet besmet is met het Covid-19 virus en anderen zou kunnen besmetten. Maar er is veel kritiek over die test. Eind augustus schreef de New York Times dit artikel erover.
14-10-2020
De essentie van het probleem dat daarbij werd beschreven dat doordat men het sample dat men van een getest persoon had teveel keren kopieerde (dat heet de Ct-waarde) men vervolgens een positieve uitslag kreeg, terwijl iemand wellicht nog wel resten van het virus in neus of keel had, maar niet meer besmettelijk zou zijn. Ik heb er o.a. hier over geschreven.
Door teveel keren te dupliceren zorgt men dus kunstmatig voor hogere aantallen positieven. Dat is ook de reden dat je bij herhaling hoort van met name sportlieden die bij een tweede keer testen niet positief waren. Ja, als men de Ct-waarde bij de tweede keer 10 verlaagd dan neemt de kans om als besmet te worden aangemerkt met (veel?) meer dan de helft af. Hier staat dat goed uitgelegd.
Aan het RIVM werd door een journalist vragen gesteld over dit onderwerp en het feit dat de RIVM onlangs het aangeraden minimum aantal voor de Ct-waarde van 30 naar 35 had verhoogd. Het werd een uitgebreid antwoord, waarbij voor het eerst door het RIVM werd duidelijk gemaakt hoe men te werk ging met de PCR-test in Nederland.
Dit antwoord werd voorgelegd aan een ervaren moleculair bioloog met veel kennis over PCR-testen. En zijn reactie is eigenlijk verbijsterend. Als je het leest is beter te begrijpen waarom in Nederland de stijging van het aantal besmettelijken zo hoog is, of beter gezegd “lijkt”.
0 reacties :
Een reactie posten