Een grootschalige studie in Denemarken die vaststelt of mondkapjes de verspreiding van Covid-19 helpen stoppen, is door verschillende prestigieuze tijdschriften afgewezen. De auteurs laten doorschemeren dat hun bevindingen de status quo in de weg staan.
23-10-2020
The Lancet, de New England Journal of Medicine en de American Medical Association Journal hebben allemaal het rapport afgewezen, zo meldden de Deense media donderdag.
Bij het onderzoek, dat eind april begon, waren 6000 Denen betrokken, van wie de helft werd gevraagd om te allen tijde een mondkapje te dragen op openbare plaatsen. De andere helft werd geselecteerd als controlegroep en kreeg de opdracht hun gezicht niet te bedekken. Na een maand werden de deelnemers getest op Covid-19 en op antilichamen tegen het virus.
De wetenschappers van de studie hebben hun mond gehouden over de reden van het afwijzen, maar ze hebben veel hints laten vallen die suggereren dat het de conclusie van het onderzoek was, niet de methodologie ervan, die leidde tot de afwijzingen door de tijdschriften.
We kunnen niet beginnen te bespreken waar ze ontevreden over zijn. Want als we dat doen, moeten we ook uitleggen wat het onderzoek heeft aangetoond. En dat willen we pas bespreken als het gepubliceerd is, zegt Christian Torp-Pedersen, professor en hoofdarts van de onderzoeksafdeling van het North Zealand Hospital, tegen het Deense dagblad Berlingske.
Een ander lid van het onderzoeksteam schreef vorige week in een e-mail, die werd gedeeld door de voormalige New York Times-verslaggever Alex Berenson, dat hun bevindingen zouden worden gepubliceerd “zodra een tijdschrift moedig genoeg is om het rapport te aanvaarden”.
Denemarken eist momenteel dat er mondkapjes worden gedragen in het openbaar vervoer, en ook in bars en restaurants als de klanten hun tafel verlaten.
Er is wereldwijd een verhit debat gaande over mondkapjesverplichtingen die bedoeld zijn om de overdracht van het Coronavirus een halt toe te roepen.
Japanse wetenschappers publiceerden onlangs een studie waaruit bleek dat mondkapjes een zekere mate van bescherming kunnen bieden tegen zwevende Covid-19-deeltjes in de lucht, maar merkten op dat zelfs professionele mondkapjes het risico van infectie niet volledig kunnen elimineren.
Vreemd genoeg, raadden aan het begin van de pandemie veel gezondheidsautoriteiten en organisaties het wijdverbreide gebruik van mondkapjes bij het grote publiek af, waarbij ze dergelijk beleid als ondoeltreffend bestempelden. Zo drong Dr. Anthony Fauci, lid van de Covid-19 task force van het Witte Huis, er in een interview in maart op aan dat er geen reden was om schijnbaar gezonde mensen “in een masker rond te laten lopen”. In die tijd weerspiegelde zijn mening een brede consensus onder medische instellingen en professionals, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), en de Amerikaanse chirurg-generaal.
Fauci, de WHO en de CDC hebben hun aanbevelingen later teruggedraaid en mandaten voor mondkapjes gesteund.
Velen hebben echter betoogd dat er nog steeds onvoldoende gegevens zijn om het verplicht dragen van een mondkapje te ondersteunen. Deborah Cohen, de medisch gekwalificeerde Britse correspondent van BBC2’s Newsnight, meldde in juli dat het WHO-comité dat de mondkapje-aanbeveling van de organisatie herzag, werd gemotiveerd door politiek lobbyen, niet door nieuw wetenschappelijk bewijs.
Er lijkt geen correlatie te bestaan tussen de Coronagevallen en de mondkapjesverplichtingen die zijn ingesteld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In landen als de Tsjechische Republiek is het aantal nieuwe gevallen sterk toegenomen, waar mondkapjes op openbare plaatsen verplicht zijn. Tegelijkertijd heeft Zuid-Korea, dat ook een mondkapjesverplichting heeft, geen significante toename van positieve Covid-19-testresultaten gezien.
STUDIE: TWEEDE CORONAVIRUS-GOLF DOOR AFRIKAANSE MIGRANTEN
0 reacties :
Een reactie posten