De politie in Noord-Holland nadert de ondergrens van de inzetbaarheid. Volgens de politievakbond ACP. „De rek is er nu wel uit. Dus zullen er keuzes moeten worden gemaakt.’’
28-10-2020
________________________________________
’Wijkagent blijft’
„De functie van de wijkagent houden wij zeker in ere”, reageert Menno Hartenberg namens de politie in Noord-Holland. „Maar op dit moment ervaart de politie ook dat nood de wet breekt. Vanwege de uitval van agenten worden wijkagenten vaker ingezet voor de noodhulp. Dat gaat nu eenmaal voor.”
_______________________________________
Martin Menger
SCHAGEN Dat zegt Maarten Boeren voorzitter van ACP in Noord-Holland. Als agent en als vakbondsman ziet hij hoe het politiewerk al jaren lang is uitgehold door allerlei bezuinigingen.
Dat laatste wordt voor de agenten voelbaar tijdens de avonden, nachten en weekeinden in de Noordkop, West-Friesland of de kuststreek.
Wijkagent
„Er zijn heel wat politieministers geweest die van alles hebben beloofd over ’meer blauw op straat’, reageert Boeren. „Ooit is de afspraak geweest dat de wijkagent zo veel mogelijk een sleutelfiguur in de wijk moet zijn en zodanig zoveel mogelijk worden vrijgemaakt door deze taak. Ik zie en merk dat dit bijna niet meer te doen is: iedereen moet tegenwoordig in de noodhulp. Dit beeld zien wij helaas steeds meer door de hele eenheid Noord-Holland.”
Begrijpelijk, oordeelt de vakbondsman al snel. „De noodhulp is één van de belangrijkste kerntaken in het politiewerk: als er wat aan de hand is, dan komen wij. Maar het wordt steeds intensiever. Je hebt geen pubertje meer die een Snicker steelt: het zijn jongeren die gewapend zijn en in drugs handelen. De problematiek wordt ook steeds zwaarder.”
De politie heeft het door corona niet echt rustiger gekregen, vindt Boeren. „Het scheelt natuurlijk wel dat er veel evenementen worden geschrapt. Gelukkig maar, anders liep het nu he-le-maal vast.”
In totaal werken er bijna drieduizend mensen bij het korps Noord-Holland - exclusief de politie in Amsterdam. Maar ook die schaalvergroting is in de ogen van de vakbond niet genoeg. „We hebben te maken met een forse uitstroom van mensen daarnaast hebben we ook te maken met collega’s die niet meer in de noodhulp willen blijven werken”, aldus de voorzitter van ACP in Noord-Holland.
Het wordt volgens Boeren onmogelijk om gewone werkroosters te maken. "Dat betekent weer dat mensen steeds vaker allerlei diensten achter elkaar moeten draaien.”
Binnen de politie wordt volgens de voorzitter gepraat over de ’roosterdruk’.
Inbraken
Volgens de politievakbond wordt het tijd dat er landelijk harde, maar duidelijke keuzes moeten worden gemaakt. „Het is denk ik ondoenbaar om allerlei aparte teams in stand te houden, voor zaken als inbraken of hennep.”
„ We redden het niet meer om alles te doen”, oordeelt de vakbondsbestuurder voor Noord-Holland. „De bezetting holt achteruit. Ik denk dat de politie nog veel meer de samenwerking in de maatschappij moet zoeken. Dat druist wel erg tegen het dna van de dienders in.”
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Vreemd dat voor de politie mankracht de ondergrens is bereikt, bij een simpele aanrijding ziet het zwart van de agenten, maar bel ze voor aangifte en opeens is er geen tijd, dus dan maar geen aangifte, vandaar ook de lage misdaadcijfers.
Een reactie posten