Nederlanders: "Niet politiek maar wetenschap moet besluiten over gewasbeschermingsmiddelen"

Datum:
  • woensdag 28 oktober 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Nederlandse boeren en tuinders telen heel veel gezonde en veilige voedsel- en sierteeltproducten. Dat is ook wat consumenten van hen verwachten. Veel Nederlanders vinden dan ook dat voedselimport uit landen met lagere productiestandaarden uit de schappen geweerd mogen worden, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van LTO Nederland

    .

    Publicatiedatum: 


    Bovendien wil een meerderheid van de bevolking dat de wetenschap bepaalt welke gewasbeschermingsmiddelen veilig zijn en dat dit niet wordt overgelaten aan politici. Dit alles concludeert de belangenbehartiger van de Nederlandse land- en tuinbouw uit een representatief onderzoek onder 1560 mensen.

    Dit uitkomsten sluiten volgens LTO volledig aan bij de inzet van de belangenbehartiger: een gelijk speelveld in Europa en de toelating van gewasbeschermingsmiddelen overlaten aan wetenschappers in plaats van politici. Een meerderheid van de Nederlanders vertrouwt hierbij op het wetenschappelijk oordeel van Nederlandse en Europese autoriteiten zoals het College voor de toelating van gewas-beschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).


    Wetenschap is leidend


    “Boeren en tuinders nemen grote stappen bij de verduurzaming van hun teeltsysteem en gewasbescherming. Daarbij bouwen en vertrouwen we op kennis uit de praktijk én wetenschappelijke inzichten”, zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO Nederland.

    “Het is zorgelijk dat de wetenschappelijke consensus steeds vaker politiek ter discussie staat als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen. Wat ons betreft is de toelatingsautoriteit, die op basis van wetenschappelijke consensus werkt, altijd leidend – en dat is ook hoe de Nederlander er tegenaan kijkt.”


    Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030


    Maandag 2 november debatteert de Tweede Kamer met minister Schouten van LNV over gewasbescherming. Hierin komt ook het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 aan bod. 

    LTO Nederland vraagt in haar inbreng, na consultatie van leden, aan de Tweede Kamer nogmaals aandacht voor de randvoorwaarden om het Uitvoeringsprogramma tot een succes te maken: langjarige financiële commitment van de overheid, oplossing van korte-termijn knelpunten, en beloning van extra inspanningen en een gelijk speelveld in de markt.


     



    0 reacties :

    Een reactie posten