Hollands KROON - ANNA PAULOWNA
Buitenlandse werknemers die in deze regio willen blijven, moeten hierbij meer ondersteund worden. Onder meer met taalprogramma’s en een digitaal informatiepunt.
Winnie van Galen 19-10-2020
De veelal uit Polen afkomstige werknemers zijn immers belangrijk voor het op peil houden van de werkgelegenheid en het in stand houden van sociale structuren, aldus de gemeente Hollands Kroon. Aangezien deze Polen de grootste groep in Hollands Kroon vormen, worden daar in eerste instantie die pijlen op gericht. Dat begint met het realiseren van een digitaal informatiepunt in hun eigen taal en in het Engels. Daar is informatie te vinden over onder meer de Nederlandse cultuur, het aanbod aan scholen, het bestaan van sportclubs en sociale activiteiten.
Taalprogramma’s
Tweede speerpunt is het opzetten van taalprogramma’s op scholen in Hollands Kroon. ’Op die manier kunnen gezinnen die zich in Hollands Kroon vestigen via de school van hun kind programma’s aangeboden krijgen. Zo wordt niet alleen gezorgd voor kwalitatief taalonderwijs, maar worden gezinnen ook in contact gebracht met elkaar,’ aldus de gemeente.
Tevens is er een rol weggelegd voor de werkgevers in Hollands Kroon, veelal uitzendbureaus die zijn gericht op het naar Nederland halen van arbeidsmigranten. ’Op verschillende manieren benaderd om ervoor te zorgen dat zij aan arbeidsmigranten de juiste informatie kunnen geven.’
Positieve verhalen
Over arbeidsmigranten bestaat vaak een negatief beeld. Omdat dit volgens de gemeente nergens op gestoeld is, wordt er actief geprobeerd dit imago bij te stellen. Onder meer ’met het verzamelen van positieve verhalen en anekdotes over arbeidsmigranten’.
’Vaak is de berichtgeving in de media over arbeidsmigranten - of hoe Nederlanders over deze groep spreken - negatief. Dit gaat met name over vooroordelen die er leven over de groep arbeidsmigranten. In werkelijkheid is er nauwelijks overlast van deze groep blijkt uit cijfers van handhaving, toezicht/inspectie. Maar dit beeld is van invloed op het sentiment dat heerst over de komst van (meer) arbeidsmigranten’, aldus de gemeente.
Proef
Vooralsnog gaat het om een proef van een jaar. Als blijkt dat de maatregelen de integratie ten goede komen, wordt dezelfde maatregelen ook ingezet voor arbeidsmigranten die van elders komen en hier voor langere tijd willen blijven. Zoals migranten van Roemeense komaf, aldus wethouder Theo Meskers.
Huisvesting
Veel staat of valt met goede huisvesting, aldus de gemeente. Deze wens leidde in oktober 2019 tot het raadsbesluit kwalitatief hoogstaande grootschalige huisvesting in Hollands Kroon te realiseren. In 2018 telde de Noordkopgemeenten een kleine zesduizend arbeidsmigranten waarvan vier vijfde in Hollands Kroon en de gemeente Schagen verblijft. Driekwart van de buitenlandse werknemers woont en werkt in de regio Noordkop, in Hollands Kroon zijn dat er 1020 (cijfers 2018).
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Ze moeten wat om al die logiesaccommodatie goed te praten. Weer weggegooid geld door Meskers. Alleen om zijn beide te ondersteunen.
Een reactie posten