Het was de bedoeling dat de datacenters in de Wieringermeer hun warmte zouden leveren aan glastuinders, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht

Datum:
  • vrijdag 2 oktober 2020
  • in
  • Categorie: , ,

  • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

    Voor de glastuinbouw op Agriport zijn er vooralsnog te veel belemmeringen om de restwarmte van datacenters in te zetten voor het verwarmen van de kassen.


    Winnie van Galen 2-10-2020


    Die conclusie valt op te maken uit een onderzoek van Berenschot. In de huidige situatie zijn de kansen te beperkt door het goedkope gas dat voor de glastuinbouw beschikbaar is. Daarnaast wordt een groot deel van de warmte, zo’n 42 procent, al duurzaam door de glastuinbouw opgewekt. Onder meer met aardwarmte en warmtekracht-koppelingen: een motor die warmte, elektriciteit en CO2 produceert.

    Warmteverlies

    De warmte-uitstoot van de datacenters is op zich groot genoeg om een groot deel van Hollands Kroon - kassen, de zes zwembaden van en een deel van woningen en bedrijven - van warmte te voorzien. Met de kassen in principe als grootste klant, omdat ze dichtbij de datacenters liggen. Voor de huishoudens in Hollands Kroon (met uitzondering van Middenmeer) en zwembaden is het geen reële optie. De aanleg van zo’n warmtenetwerk is duur en bij het transport over grotere afstanden is er sprake van warmteverlies, aldus de onderzoekers.

    Jaarlijks verbruikt de glastuinbouw op Agriport aan energie ruim vijf keer zoveel als 20.500 huishoudens (en de utiliteitsbouw) in de gemeente Hollands Kroon.

    Geothermie

    De onderzoekers hebben ook gekeken naar de eventuele voordelen van restwarmtelevering ten opzichte van geothermie (aardwarmte). Met als conclusie dat die voordelen er niet zijn. Het gebruik van restwarmte is duurder (een technisch verhaal) en met 25 graden is de restwarmte van datacenters relatief laag, aldus de onderzoekers. Voor het omhoog brengen van de temperatuur zijn warmtepompen nodig die stroom vragen. Voor woningen is een temperatuur van 70 graden nodig, goed geïsoleerde huizen kunnen het met 35 graden af en voor kassen is een temperatuur van 55 graden vereist.

    Koppeling

    Is daarmee het verhaal klaar? Nee. Nog niet alle mogelijkheden die gemeente heeft om datacenters te stimuleren iets met hun warmte te doen, zijn al compleet in beeld gebracht, aldus de onderzoekers. Door bij de aanleg van woningen en bedrijven de infrastructuur (een koppeling met het pand) gereed te hebben, wordt het gemakkelijker voor datacenters hun warmte uit te leveren. De overheid zou bovendien een rol kunnen spelen door restwarmtegebruik te subsidiëren. Een ander aspect is het belasten van restwarmte waardoor de eigenaren van datacenters een prikkel voelen er iets nuttigs mee te doen.

    Koelmethode

    Negentig procent van de stroom die datacenters afnemen, wordt gebruikt voor de servers die warmte produceren. Bij koud weer (driekwart van het jaar) stroomt die warmte naar buiten. In de zomer wordt de ’serverwarmte’ eerst met water gekoeld voordat het in de atmosfeer terecht komt. Op Agriport A7 maakt in ieder geval Microsoft gebruik van deze koelmethode (van Google is dit onbekend), aldus de onderzoekers.

    Bij de vestiging van datacenters in Middenmeer werd onder meer door de politiek als argument aangedragen dat de restwarmte van datacenters naar de glastuinbouw kon gaan. Dat blijkt vooralsnog ijdele hoop te zijn.

    Noordhollands Dagblad



    2 reacties :

    Johann zei

    Ja, de politiek heeft wel vaker last van voorstellen die uiteindelijk niet of nauwelijks uitvoerbaar zijn. Mijn vader zei vaak, "als je echt niets kan, dan kan je nog altijd in de politiek gaan" Goh, wat een levenswijsheid had mijn vader.

    Anoniem zei

    Geweldig toch dat onze politici hebben besloten om de gebruikte stroom door de data centers door de burgers van Hollands Kroon te laten financieren of dacht u dat de data centers ook 0,25 eurocent voor een KW betalen?

    Een reactie posten