Duitse werf wil start maken met Submarine Valley in de Noordkop

Datum:
  • woensdag 14 oktober 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • De Duitse scheepwerf thyssenkrupp Marine Systems biedt zijn diensten aan om de Regiodeal maritiem cluster in de Noordkop te verwezenlijken. De werf ontvouwde eerder plannen voor een Submarine Valley in de regio. Havenwethouder Kees Visser reageert enthousiast.



    Visser: „Goed dat een potentiĆ«le leverancier voor onderzeeboten Den Helder ziet als de locatie voor het onderhoud. Dit past prima bij de ambitie om de positie van de Koninklijke Marine en de instandhouding van haar vloot in de Kop van Noord-Holland te verstevigen”, meent de bestuurder.

    Hij reageert op de brief die Rolf Wirtz, de baas van de werf uit Kiel, heeft gestuurd aan minister Carola Schouten. Wirtz haakt daarmee in op de brief die Schouten deze zomer deed uitgaan over de Regiodeal waarmee het Rijk een miljoenen-investering in onder meer Den Helder toezegt als die gematcht wordt door het bedrijfsleven. Het havenbedrijf en de Provincie zijn geporteerd van het voorstel van tkMS.

    Schaalvoordeel

    tkMS is een van de drie scheepsbouwwerven die in de race is voor de order voor nieuwe Nederlandse onderzeeboten. Het Duitse bedrijf is bereid een groot deel van de werkzaamheden op Helderse bodem te laten uitvoeren. Wirtz: „Sinds 2017 stellen we voor om samen met Defensie en regionale bedrijven een Submarine Valley in de Kop van Noord-Holland te ontwikkelen. Om schaalvoordeel te behalen zal de Submarine Valley ook gebruikt worden voor het onderhoud van boten van andere marines. Dat kan werkgelegenheid opleveren voor vijfhonderd directe en vijftienhonderd indirecte banen”, verwacht de topman van tkMS.

    Wirtz kondigt aan dat al dit jaar de aanwezigheid van zijn bedrijf in Den Helder versterkt zal worden om voorbereidingen te treffen voor Submarine Valley. Daarnaast gaat tkMS initiatieven ontplooien op drie gebieden: het aantrekken van gekwalificeerd personeel (human capital), maritieme innovatie en samenwerking op het gebied van waterstof met andere bedrijven, onderzoek- en onderwijsinstellingen.

    Dit klinkt als muziek in de oren van wethouder Visser: „Het is een ambitie die ook vanuit het Rijk onderschreven wordt door de toekenning van de Regiodea,l met bijzondere aandacht voor innovatie en human capital. Goed dat tkMS dit bevestigt en meedenkt, op het gebied van werkgelegenheid maar ook op het gebied van het gebruik van waterstof.”

    Noordhollands Dagblad 



    0 reacties :

    Een reactie posten