Waarom zwijgen de media over deze historische gebeurtenissen tijdens de vrijheidsdemonstratie in Berlijn?

Datum:
  • vrijdag 4 september 2020
  • in
  • Categorie:
  • Waarom zwijgen de media over deze historische gebeurtenissen tijdens de vrijheidsdemonstratie in Berlijn?


    4-9-2020
    Zaterdag 29 augustus was in meerdere opzichten een historische dag in Berlijn. Zo vond er de grootste naoorlogse demonstratie plaats in Duitsland
    Honderdduizenden mensen waren op de been om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. En alsof dat nog niet historisch genoeg is; Robert F. Kennedy Jr. neef van oud-president John F. Kennedy hield een indrukwekkende speech voor de menigte.

    Hele andere lezing
    De Nederlandse media gaven een heel andere lezing van deze historische feiten. De aanwezigheid en speech van advocaat en burgerrechtenactivist Kennedy werd domweg niet vermeld in de berichten van NOSNOS JournaalTelegraafADVolkskrantNRCParool en Trouw
    Kennelijk is het geen nieuws dat een Kennedy in Berlijn honderdduizenden mensen toespreekt 57 jaar na de fameuze ‘Ich bin ein Berliner’ speech van zijn oom John F. Kennedy.

    Lachwekkende inschatting aantal demonstranten
    De opkomst van demonstranten werd door alle media op zo’n laag niveau ingeschat (18 tot 38.000 demonstranten) dat het voor iedereen die een livestream heeft bekeken of erbij was, lachwekkend moet zijn geweest.
    Hoewel er nog geen officiële schattingen bekend zijn gemaakt, lopen de ramingen uiteen van 500.000 tot meer dan een miljoen demonstranten. Kijk naar de beelden en oordeel zelf.
    NOS Nieuws maakte het extra bont door om 11:35 uur te melden ‘Politie breekt demonstratie in Berlijn op’. De demonstratie ging ook na 11:35 uur in volle gang door. Sterker nog, het werd alleen maar drukker en drukker.

    Kennedy: ‘Berlijn is opnieuw de frontlinie tegen totalitarisme’
    Nog opvallender dan de onjuiste informatie over de hoeveelheid mensen die bij de demonstratie aanwezig was, is het feit dat er geen aandacht is geschonken aan de speech van Robert F. Kennedy.Dit is eigenlijk onvoorstelbaar.Op de eerste plaats omdat hij hiermee in de voetsporen is getreden van zijn illustere oom. 
    Maar, zeker ook omdat hij nogal wat uitspraken doet die de nodige stof doen opwaaien.Zo zei hij onder andere ‘Overheden houden van pandemieën, net zoals ze van oorlogen houden. 
    Omdat het ze de mogelijkheid geeft om beperkende maatregelen op te leggen aan de bevolking, maatregelen die men normaal gesproken nooit zou accepteren.’En ‘Vijftig jaar geleden kwam mijn oom naar Berlijn omdat dit de frontlinie was tegen het totalitarisme. 
    En vandaag is Berlijn opnieuw de frontlinie tegen het totalitarisme. Vol trots zei mijn oom: ‘Ich bin ein Berliner’. Vandaag kunnen wij opnieuw vol trots zeggen: ‘Ich bin ein Berliner’. 
    Jullie staan in de frontlinie in de strijd tegen totalitarisme.’ De complete speech bekijkt u hier.

    Framing ‘300 arrestaties’ en ‘Extreemrechtse activisten’
    Waar schreven de media dan wel over? De aandacht ging vooral uit naar zaken die negatief konden worden uitgelicht; de 2 à 300 arrestaties, het negeren van de coronaregels (waar juist tegen gedemonstreerd werd) en vermeende extreemrechtse demonstranten die de Rijksdag ‘bestormden’ (Volkskrant). 
    Zo kozen de media ervoor om niet de historische omvang, het vredelievende karakter van de demonstratie of de speech waarin Kennedy uithaalt naar de farmaceutische industrie centraal te zetten in de berichtgeving, maar de demonstratie op een negatieve manier te ‘framen’.
    Een ‘frame’ is een verhaal dat je met woorden en beelden vertelt, waarmee sommige delen van de werkelijkheid meer naar voren komen en andere delen naar de achtergrond verdwijnen. 
    Waarom deden zij dit? 
    Zou het kunnen dat ze het moeilijk vinden om toe te geven dat ze het verzet tegen het coronabeleid al die tijd volledig verkeerd hebben ingeschat?  

    0 reacties :

    Een reactie posten