dinsdag 29 september 2020

Tegenhouden lukte niet, dus toen hun huis omringd werd door windmolens is Rixt de Boer met haar gezin verhuisd. Weg van het windpark


HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF

,,Als ik zou moeten samenvatten welke impact Windpark Wieringermeer op ons heeft gehad dan is één woord genoeg: onmacht”, zegt Rixt de Boer. Het leidde ertoe dat ze samen met haar gezin verhuisde van de Oostermiddenmeerweg in Wieringerwerf, waar het agrarisch bedrijf nog wel doordraait, naar een andere plek in de polder.

Saskia Soeters 29-9-2020


Het is het geluid van het windmolentestpark van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), iets minder dan een kilometer van hun voormalige woning, dat de hevige overlast veroorzaakte. ,,Sinds de inbedrijfstelling van een testturbine van Alstom, heb ik ervaren dat je geluid inderdaad niet hoeft te horen, maar wel kunt voelen. Het is te vergelijken met het gedreun dat je in je lichaam voelt als je naast een geluidsbox staat op een popconcert. Dit is overigens een van de heel weinige keren geweest dat de omgevingsdienst wel heeft gehandhaafd, de windturbine is toen een poosje stilgezet.”

Omringd

De wetenschap dat er nog een turbine op het testpark bij zou komen en de molens verhoogd mochten worden van 150 naar 237,5 meter, gaf samen met het vooruitzicht van een nieuwe rij windmolens van Vattenfall, de doorslag voor de verhuizing. ,,Momenteel is de boerderij noord, oost, zuid en west omringd door windturbines. Wij hebben ervoor gekozen om toch wat verder weg te wonen van de opeenhoping van al die windmolenfrequenties.”

Uit een analyse van klinisch fysicus dr. Ir. Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), blijkt dat omwonenden van windturbines vaak last hebben van slaapproblemen. Ook bestaat er volgens zijn studie bij mensen met al bestaande hartklachten een grotere kans op een beroerte en/of een hartinfarct. De Laat analyseerde meer dan driehonderd recent gepubliceerde wereldwijde studies naar gezondheidsaspecten van onder meer laagfrequent geluid. De publicatie van zijn onderzoek verschijnt binnenkort. Hij vertelde er zaterdag 26 september over op Radio 1 bij Argos.

De onmacht die De Boer voelt, gaat vooral om het gevoel niets te kunnen beginnen tegen de windmolenexploitanten. ,,Feitelijk is procederen tegen een Rijksgecoördineerd inpassingsplan zinloos. De Hoge Raad keurt ze allemaal goed. Het landsbelang is van heel groot belang. En daarvan word je als omwonende moedeloos, je bent machteloos.”

Zonnedak

Hoewel de familie zelf verhuisd is, draait het agrarisch bedrijf nog door tussen de windmolens, maar ook bij de aanvraag voor een zonnedak daar, drukt het windpark een stempel. ,,Onze subisidie-aanvraag is goedgekeurd, maar er is geen ruimte op het net”, zegt De Boer. ,,De geldigheid is al een keer verlengd, maar dat houdt een keer op natuurlijk.” De explosief gestegen druk op het elektriciteitsnet door onder meer het windpark en datacenters van Microsoft en Google, zorgt ervoor dat Liander niet voldoende capaciteit meer heeft voor nieuwe grote zakelijke aansluitingen.

1 opmerking:

  1. Het is een schande.
    De boven ons gestelden hebben dit op hun geweten.
    Eh....................sorry; ze hebben geen geweten.

    BeantwoordenVerwijderen