Roerige tijden in de visserij. Het aantal viskotters is sinds 2003 meer dan gehalveerd, op Wieringen is het er zelfs een meer geworden

Datum:
  • vrijdag 11 september 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Corona-onderzoeker Maurice de Hond trekt de kwaliteit van virustesten in twijfel nadat hij uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid opmaakt dat het aantal gevonden virusdeeltjes in de Nederlandse riolen al een tijdje afneemt.


     11-9-2020
    Vanaf 30 maart houdt het RIVM het ‘aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater’ bij, te zien op het landelijke coronadashboard. Die informatie wordt op zo’n tachtig locaties ingewonnen. Eind maart werd direct de hoogste score genoteerd: 1430,85. Die daalde tot slechts 17,75 op 6 juli, waarna deze weer steeg tot 286,83 op 3 augustus. Sindsdien is de tendens dalende: de meest recente meting dateert van 31 augustus, en geeft 109,09 aan.
    Op Twitter geeft de opiniepeiler daarover zijn zorgen aan: “De rioolwatermetingen zouden een early warning systeem zijn in het Covid-19 dashboard van de overheid,” en wijst op de dalende trend.
    De Hond kan die neergaande lijn bij het afvoerwater niet goed rijmen met het nog altijd hoge aantal nieuwe coronagevallen per dag, zo’n 800. Daarom stelt hij een vraag: “Misschien is dit een early warning dat de kwaliteit van de testen niet deugt en tot een forse overschatting leidt.”
    Er zijn geen andere signalen dat de coronatests niet van goede kwaliteit zijn, dus wellicht dat De Hond hier twijfelzaaiende speculatie de wereld in helpt. Maar gezien de omvang van de coronapandemie en de invloed daarvan op volksgezondheid en economie kan het misschien toch geen kwaad om de suggestie in ieder geval te onderzoeken.
    Al is het maar om de hypothese van De Hond ferm te kunnen uitsluiten.
    DDS

    0 reacties :

    Een reactie posten