Toch wordt de mogelijkheid nog wel genoemd in Kadernota Warmtetransitie Haarlemmermeer die erop is gericht gasloos te worden. Een biomassacentrale zou een tijdelijke warmtebron kunnen zijn op weg naar duurzame alternatieven. ,,De rijksoverheid komt nog met een advies over die centrales, daarom staat de mogelijkheid in de nota genoemd’’, zegt VVD-wethouder Jurgen Nobel. ,,Maar als u zegt ’schrap die mogelijkheid meteen’, dan sta ik daar niet onwelwillend tegenover.’’ Dat is precies wat de gemeenteraad zegt.
Er waren twee initiatieven voor een biomassacentrale in Haarlemmermeer. Eentje op De Liede en de ander bij energiebedrijf Meerlanden in Rijsenhout. Meerlanden wilde het snoeiafval uit de gemeente waar het bedrijf werkt verstoken om warmte te maken voor bedrijventerrein Schiphol-Rijk. Meerlanden heeft inmiddels zelf besloten af te zien van de biomassacentrale omdat het financieel niet haalbaar is.
Voor de centrale op De Liede zou ook hout kunnen worden geïmporteerd om warmte te maken voor Haarlem-Schalkwijk. Om die reden werkte de gemeente niet mee aan die centrale en werd meteen de deur gesloten voor nieuwe initiatieven.
De overgang naar een gasloos Haarlemmermeer wordt een langdurig project. De kadernota is het startpunt voor de zogenaamde transitie, die voor de inwoners betaalbaar moet zijn. Dat er nog een lange weg is te gaan, bleek uit de woorden van twee insprekers die naar de raadsvergadering kwamen.
Ondernemer Remco van de Berg is gespecialiseerd in het verduurzamen van bedrijven en woningen. Hij maakt daar professionele ontwerpen voor. ,,Na zes weken had ik een reactie van de gemeente: nee. Na overleg heb ik het plan aangepast. Twee weken later antwoord: nee. Hoe kan dat? De gemeente wil in 2021 de eerste wijk van het gas af hebben. Bij woningen met energielabel A of B gaat het wel, al komt 30.000 euro eerst en dat is voor veel mensen niet betaalbaar. Dat verdien je niet terug in dertig jaar. Woningen met energielabel C of lager gaat niet lukken.’’
Niek Kruisheer uit Vijfhuizen kwam vertellen dat de achttien bewoners van Fortwachter en het Kunstfort van het gas af willen door water uit de slotgracht van het fort te gebruiken. ,,We zijn een heel eind gekomen, maar hebben nog een onrendabele top van 100.000 euro. Daar kunnen we mogelijk landelijke subsidie voor krijgen als we de plannen verder uitwerken, maar dat kost ook geld.’’
De raadsleden vinden dat er voor gasloos-initiatieven vooral draagvlak moet zijn bij bewoners. Het voornemen van de gemeente om per wijk bewoners te stimuleren initiatieven te nemen, vindt de raad wel goed, maar vervolgens de keuze opleggen aan bewoners die niet mee willen doen, gaat ze te ver.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten