’Onderzoek kernenergie’

Datum:
  • donderdag 17 september 2020
  • in
  • DEN HAAG  - Regeringspartijen VVD en CDA zien CO2-neutrale 
    energievoorziening als onhaalbaar.
    17-9-2020


    De regeringspartijen VVD en CDA willen dat het kabinet serieus onderzoekt wat er nodig is om bedrijven te verleiden een nieuwe kerncentrale te bouwen. „En dat mag ook geld kosten”, zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. 

    Beide partijen denken al langer dat kernenergie onmisbaar is om de energievoorziening in Nederland volledig CO2-neutraal te maken. Omdat het niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt, is naast windmolens en zonnepanelen een soort basisvoorziening nodig om te zorgen dat er wel altijd elektriciteit is. Nu wordt die stroom nog grotendeels opgewekt met kolen en gas. 

    Kamermeerderheid 

    Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en FvD ziet kernenergie als een mogelijke oplossing, maar minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) houdt de boot tot dusver af. Het staat bedrijven vrij om te investeren in kernenergie, maar in de praktijk is daar volgens de bewindsman momenteel geen animo voor omdat het maar de vraag is of de hoge investeringen kunnen worden terugverdiend. 

    Door investeringen in kernenergie te stimuleren kan Nederland zich volgens Dijkhoff ook minder afhankelijk maken van energiebronnen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Rusland. Daarnaast pleit de VVD-voorman voor meer investeringen in defensie en in technologie, om ook de afhankelijkheid van respectievelijk de Verenigde Staten en China te verminderen. 

    Financiële rol 

    „Alleen met wind en zon gaan we het niet redden”, denkt ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. „Ik denk dat het heel goed is om serieus te kijken of er niet toch een business case rond te krijgen is waarbij de overheid misschien ook een financiële rol moet gaan spelen.” 

    Thorium

    GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het ’een slecht idee’ om nieuwe kerncentrales te subsidiëren. Hij wijst erop dat ook elders in Europa al jaren geen nieuwe kerncentrales meer in gebruik zijn genomen, omdat bedrijven de investeringen eenvoudigweg niet terug kunnen verdienen. Klaver is er wel ’heel erg voor’ om te investeren in technisch onderzoek, bijvoorbeeld naar het veiliger geachte thorium als nucleaire brandstof. 

    De oppositie in de Tweede Kamer bleek vervolgens verbolgen over het feit dat het kabinet nog geen uitwerking of onderbouwing heeft gegeven voor een plan om grote bedrijven die investeren een belastingkorting te geven. „Dat is wel een probleem”, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher „Wij willen heel graag kunnen beoordelen hoeveel banen dat oplevert.” 

    Minister-president Mark Rutte liet weten dat het voorstel nog niet helemaal af is, en pas op 5 oktober naar de Tweede kamer wordt gestuurd. „Dat geldt voor meer dingen die in de begroting zitten”, aldus de premier. „Niet alles is al helemaal uitgewerkt.” De maatregel kan dan in detail besproken worden bij de parlementaire behandeling van het belastingplan voor 2021. „Dit gaat om 2 miljard euro”, wierp Klaver tegen. Hij riep het kabinet op met meer informatie over de brug te komen. „Ook al is het niet af, geef dan meer inzicht van wat er nu ligt.” Ook Lilian Marijnissen (SP), Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (DENK) sloten zich daarbij aan.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten