Minister Grapperhaus wil bepaalde inhoud van internet halen: ‘Heel eng’

Datum:
  • woensdag 9 september 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Het woord ‘Orwelliaans’ wordt te pas en te onpas gebruikt, maar is hier toch wel van toepassing.


    Het woord ‘Orwelliaans’ wordt te pas en te onpas gebruikt, maar is hier toch wel van toepassing. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie blijkt zich nogal druk te maken om ‘misleidende filmpjes die rondgaan over het politieoptreden’.
    “Het kabinet is terughoudend als het gaat om de verwijdering van online berichten aangezien dat kan worden gekwalificeerd als censuur. Aan de andere kant moeten we de mensen in Nederland kunnen beschermen tegen strafbare feiten en onrechtmatigheden als die via het internet worden aangewakkerd, gestimuleerd of wat dan ook,” zegt de minister in onderstaand filmpje.
    En nu wordt het eng: “Er is met de internetproviders een zogenoemd ‘notice and takedown’-systeem afgesproken. En daarbij hebben ze zichzelf gebonden om een melding van onrechtmatige inhoud snel te bezien en vervolgens wel of niet te verwijderen. Daarnaast kan de officier van justitie met machtiging van de rechter-commissaris in strafrechtelijke onderzoeken onder strenge voorwaarden de internetprovider bevelen om bepaalde online content ontoegankelijk te maken. Ik kijk met de technologiebedrijven wat we verder kunnen doen binnen de bestaande wettelijke kaders en dergelijke.”
    Hij zei ook dat ‘het OM in Utrecht erop heeft ingezet om mensen op te pakken’ vanwege het plaatsen van berichten op internet. We hebben gezien hoe dat in Australië gaat. Daar beukt de politie de voordeur in bij mensen omdat ze op Facebook hebben aangegeven dat ze mee zullen doen aan een coronaprotest.
    Heel eng
    Bepaalt de minister van Justitie straks welke inhoud al dan niet op internet mag staan?
    “Heel eng dat Grapperhaus de maatschappelijke discussie wil beïnvloeden door censuur en dat hij een ander beeld geeft van zaken omtrent het politieoptreden tijdens diverse lockdownprotesten. De beelden spreken voor zich. Maar als het aan hem ligt, mogen we die niet meer zien,” schrijft Lonneke.
    Ze voegt toe: “En Nederland blijkt een spil te zijn in internationale drugshandel, belastingontwijking én verspreiding van kinderporno. Dat kunnen ze blijkbaar niet oplossen. Maar onwelgevallige meningen censureren, mensen voor hun mening aan- of oppakken, dat kan wel?”

    0 reacties :

    Een reactie posten