HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF
Scheepswerf Jongert heeft zonder de benodigde vergunningen een hotelschip in gebruik genomen. Het bedrijf hangt een dwangsom van een kleine half miljoen euro boven het hoofd.
Winnie van Galen 29-9-2020
Het schip ligt bij het Kluisgat in Wieringerwerf (nabij werkhaven Oude Zeug). Zonder medeweten van de gemeente Hollands Kroon en de provincie zijn eind augustus zo’n veertig werknemers op de hotelboot ondergebracht. Dit is in strijd met de regels. Zo ontbreken tal van vergunningen. Jongert zegt deze keuze te hebben gemaakt uit lijfsbehoud. Lange tijd was het door de corona-uitbraak onzeker hoe het met de bouw van Windpark Fryslân in het IJsselmeer zou gaan. Toen dit werk ter elfder ure weer loskwam, moest Jongert hals over kop voor logiesruimte zorgen.
Begrip
De gemeente zegt begrip voor de situatie te hebben, maar ziet zich wel genoodzaakt op te treden. Zowel in verband met de regelgeving als het voorkomen van een precedentwerking: als Jongert het mag, gaan andere partijen mogelijk hetzelfde doen. Los gezien hiervan is de gemeente wel bereid om Jongert ter wille te zijn, maar dat moet het bedrijf wel het benodigde traject doorlopen, aldus burgemeester Rian van Dam.
Over de situatie is er tussen de gemeente en Jongert op 10 september ’een stevig overleg geweest’. Wethouder Theo Meskers voerde daarbij aan dat er direct zou worden ontruimd als de brandveiligheid niet in orde zou zijn. Na een controle vijf dagen later bleek alles te kloppen. Vervolgens is aan Jongert meegedeeld dat er handhavend zou worden opgetreden. ’Jongert heeft acht maanden de tijd gehad om voor de benodigde vergunningen te zorgen, na eerste gesprekken hierover eind december en begin januari. Evengoed hebben zij willens en wetens de hotelboot zonder vergunningen in gebruik genomen’ , aldus de gemeente.
Agriport
Of Jongert überhaupt toestemming krijgt als de koninklijke weg wordt bewandeld, is nog de vraag. De provincie is geen voorstander van logiesaccommodaties op industrieterreinen. Om die plooien glad te strijken, voert Meskers overleg met de provincie. ,,We hebben deze situatie eerder aan de hand gehad. Toen met de huisvesting van driehonderd werknemers in een hotel op Agriport. Uiteindelijk is de provincie akkoord gegaan.’’
Mocht Jongert niet aan de verplichtingen voldoen terwijl de hotelboot nog in functie is, wordt het bedrijf geconfronteerd met een dwangsom van 4.500 euro per dag met een maximum van 450.000 euro.
Saillant detail: voordat de veertig werknemers de hotelboot betrokken, zijn ze eerst een periode in quarantaine geweest, aldus Meskers. Vanaf het hotelschip pendelen ze vervolgens met een boot naar de werkeilanden van Windpark Fryslân.
Noordhollands Dagblad
Wat een hard gelach. Wit fb mag gewoon doorgaan zonder zelfs een bouw vergunning. Hoe bedoel je met 2 maten meten!!
BeantwoordenVerwijderen