,,Het water staat de horeca niet meer aan de lippen. Het heeft de kruin bereikt.’’ Met die beeldspraak reageert Tim Petter, voorzitter van de Helderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, maandagavond op de afgekondigde maatregelen.
,,Hier word ik niet vrolijk van’’, stelt Petter, zelf hotelier op Huisduinen. ,,Je bent er al bang voor. Eerst die code rood waardoor de Belgen en Duitsers wegblijven. En dan nu dit. Dit is een enorme tik voor de horeca. Hoewel ik de maatregelen begrijp, balen we als een stekker. Financieel en emotioneel komt dit hard aan. Voor bruine cafés, discotheken, bars, clubs. Daar waar ze het al zwaar hadden. Maar vlak ook de hotels en restaurants niet uit. Mijn gedachten gaan uit naar alle horeca-ondernemers.’’
De appgroep van het bestuur van de Helderse afdeling van de brancheorganisatie ’ontplofte’ volgens Petter al tijdens de persconferentie. ,,Alsof het weer 16 maart was. Ik heb het sowieso beleefd als een déjà-vu naar de lockdown van afgelopen voorjaar. Zo van ’daar gaan we weer’. Alleen nu zit er bij iedereen minder vet op de botten. De een heeft minder pech dan de ander, zo zou ik het willen formuleren. Maar het water staat de horeca niet meer aan de lippen. Bij velen heeft het de kruin bereikt. Dan is er weinig meer over.’’
Zevengangendiner
En nu? Petter weet het ook even niet. ,,Voor mijn eigen zaak ga ik eerst eens een nachtje over slapen. Ons restaurant op de derde etage heeft zevengangendiners. Daaraan kun je niet om 20 uur beginnen.’’
’Om te huilen’, slingert Bjorn Rodewijk al voor de persconferentie via de sociale media de wereld in. ,,Het is ook om te huilen’’, voegt de andere eigenaar van café ’t Boerenverdriet in Den Helder, Henk van Hommerig, daar later via de telefoon aan toe. ,,Dit is niet leuk. Het wordt een uitdaging. Financieel. Ik ben teleurgesteld. Als je naar de cijfers van het aantal besmettingen kijkt, dan is Den Helder toch redelijk safe. Ik hoopte op regionale maatregelen. Die aan Den Helder voorbij zouden gaan.’’
Oplossing?
,,De oplossing heb ik ook niet’’, vervolgt Van Hommerig.,,We hebben stamgasten, mensen die om 16 uur uit hun werk een paar biertjes komen drinken en dan thuis gaan eten. Die hebben nergens last van. Maar we gaan een groot deel van onze gasten en dus inkomsten missen. Dartclubs, kaartclubs, noem maar op. Bjorn en ik gaan ons morgen maar even buigen over hoe hiermee om te gaan. Er komen nu wat vaste gasten binnen, voor de ’laatste avond’.’’
,,Het worden drie zuinige weken’’, is het eerste dat Heino Huizing van café De Slock in Den Burg meldt. ,,Ik voel me teleurgesteld en gematigd positief. Laat dit alsjeblieft niet langer dan drie weken duren. Dat iedereen zich aan de regels houdt en dat we het virus kunnen uitroeien.’’
Twee helften
,,We moeten dus vanaf 22 uur leeg zijn. Normaal zijn we open tot 3 uur. Je mist dus vijf uur. Vijf goede, drukke uren. Ik zeg altijd dat we twee helften hebben in de kroeg. De eerste komt ’s middags uit het werk en gaat dan weer naar huis. En de tweede helft, die in de avond komt, die ga je missen. Ik ben normaal helemaal niet van de scenario’s, maar heb er nu noodgedwongen toch wat in mijn hoofd.’’
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Deze regering is in staat om iedere bedrijfstak om zeep te helpen.
In de grote steden komt percentsgewijs het grootste aantal besmettingen voor. De oorzaak: teveel mensen op een te kleine ruimte, vaak niet of slecht geventileerd zoals vooral moskeeën. Een logische stap van deze Regering zou zijn het aantal migranten te beperken waarvan er per jaar 100.000 ons land binnen worden gehaald. Het 1 is in tegenspraak met het ander, dus wat heeft deze Regering voor met dat tegenstrijdige beleid?
De Horeca moet om zeep geholpen worden en dat zal ook wel te maken hebben met een bepaald geloof waarvan de allah volgelingen geen alcohol mogen gebruiken.
Een reactie posten