Inwoners van het West-Friese Opmeer maken liever plaats voor een kerncentrale dan voor 1000 windmolens. "Ons mooie landschap wordt verpest."

18-9-2020

Raadslid Sven Bruin van partij Door Samenwerking Vooruit is er duidelijk over: de plannen van zijn gemeente en zes buurgemeentes, om bijna 1000 windmolens te plaatsen zijn onrealistisch.

Een derde van West-Friesland

Bruin verwijst naar de energiestrategie van zijn regio: "Daarin wordt alleen maar gesproken over windmolens, zonnepanelen en aardwarmte."

Om de klimaatdoelen van 2040 te halen, zijn er 996 extra windmolens en 119 vierkante kilometers aan zonneweides nodig; meer dan een derde van de oppervlakte van West-Friesland. "Op die manier wordt ons mooie landschap verpest."

LEES OOK

Niet tegen windmolens

Collega-raadslid Carel Anink steunt net als Bruin de plannen voor een kerncentrale, maar niet omdat hij zo'n hekel heeft aan windmolens. "Windmolens zijn een fascinerende energiebron, vind ik. Het is niet een keuze tussen windmolens en kernenergie, maar tussen klimaatverandering en kernenergie."

Als wind- en zonne-energie samen de oplossing zouden kunnen zijn voor het klimaatvraagstuk, dan zou hij niet nadenken over kernenergie. Het punt is dat we het hele jaar door elektriciteit nodig hebben, terwijl windmolens en zonnepanelen niet gelijkmatig leveren. Ze zijn afhankelijk van wind en zon, soms geven ze veel energie, soms weinig." Bijkomend probleem is volgens Anink dat er geen technologie is om een eventueel overschot op te slaan, om dat later te kunnen gebruiken.

LEES OOK

Geen zorgen over risico's

Uit een enquête van de regionale nieuwssite Medemblik Actueel blijkt dat 56 procent van de ondervraagden voor een kerncentrale in West-Friesland is. Hoewel hij de risico's van kernenergie erkent, zijn Carel Aninks zorgen over het radioactieve kernafval klein.

"We hebben jarenlang steenkool diep uit de grond gehaald. Dan zullen we ook in staat zijn om het kernafval diep in klei -en zeezoutlagen weg te stoppen. Inmiddels kunnen we containers maken die meer dan 35.000 jaar meegaan, waardoor we geen last hebben van het afval zolang het radio-actief is."

Kijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

NOS