Den Helder - ’Het stopzetten van de veiling gaat juist meer geld kosten’
Een grote raadsmeerderheid vindt dat de kunstcollectie van Rob Scholte moeten worden geveild. Van de zevenentwintig aanwezige raadsleden stemden alleen Marinus Vermooten (Senioren Actief) en de drie leden van Behoorlijk Bestuur voor een motie die deze partij had ingediend om de veiling te stoppen.
De gemeente wil de kunstcollectie veilen om een openstaande schuld van ruim een half miljoen euro te innen. Daar zitten onder meer de kosten in die de gemeente heeft gemaakt bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum, zo’n tweeënhalf jaar geleden. En de opslagkosten van een kleine tienduizend euro per maand. De gemeente wil niet dat de kosten verder oplopen en gaat de kunstcollectie nu veilen.
Oudste rechten
Kunstenaar Rob Scholte en zijn advocaat zijn naar de rechter gestapt om de veiling te stoppen. Zij zeggen onder meer dat advocatenkantoor Friedberg & Mahn uit Amsterdam de oudste rechten heeft om de kunstcollectie te verkopen. Het kantoor heeft namelijk toestemming van de rechter om een deel van de collectie te veilen, omdat Scholte geen geld heeft om zijn advocaten te betalen. Benno Friedberg zegt dat over de aanstaande veiling niet met zijn kantoor is overlegd. Hij vreest, net als zijn cliënt, dat de kunstwerken op de veiling veel minder zullen opbrengen dan zij waard zijn.
Procedures
Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur vindt dat de veiling moet worden stopgezet tot alle juridische procedures tussen Scholte en de gemeente Den Helder zijn afgerond. ,,Als je op internet zoekt, zie je dat een kunstwerk van anderhalf bij anderhalve meter van Rob Scholte achttienduizend euro kost. BVA Auctions is niet gespecialiseerd in de verkoop van kunstwerken en dat geld zullen zij niet binnenhalen. Zo’n kunstcollectie moet je laten veilen door Sotheby’s of Christie’s. Omdat de veiling niet zal opbrengen wat de kunstwerken waard zijn, kan dat leiden tot een schadeclaim tegen de gemeente. Wij willen niet dat de veiling de gemeenschap meer geld gaat kosten.’’
Meer geld
Volgens Hans van Donkelaar (CU) en Harmen Krul (CDA) gaat het stopzetten van de veiling de gemeenschap zeker meer geld kosten. Wethouder Michiel Wouters vindt dat BVA wel gespecialiseerd is in de verkoop van kunst. Hij is het eens met CU en CDA dat het stopzetten van de veiling juist geld gaat kosten. ,,Als wij de veiling stopzetten totdat de lopende procedures zijn afgerond, kost ons dat zeker honderdduizend euro aan opslagkosten extra. En het veilinghuis zal de gemaakte kosten in rekening brengen.’’
Drie rechtszaken
Op 7 oktober buigt de Alkmaarse rechtbank zich over drie rechtszaken die met de veiling te maken hebben. Ook deurwaarderskantoor Van der Meer & Philipsen is naar de rechter gestapt. De deurwaarder wil weten of het veilen van de kunstcollectie is toegestaan.
Noordhollands Dagblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten