Eind mei meldde de NVWA dat slechts 67% van de telers met een buitenteelt zich in 2019 aan de regels hield bij het bespuiten van gewassen. In 2016 was dat nog 80%. Buitenteelten zijn gewassen die in de open lucht worden geteeld, zoals akkerbouwgewassen, vollegrondsgroenten, fruit en sierteelt. Daarom verscherpt de NVWA de controle op gewasbeschermingsmiddelen. Het nieuwe beleid gaat 17 augustus in.
Zwaarder straffen
Bij het bepalen van de straf kijkt de NVWA naar de ernst van de overtreding en in hoeverre er gevaar is ontstaan voor mens, dier of milieu. Bepaalde overtredingen worden zwaarder bestraft dan voorheen. Ook gaat de NVWA eerder maatregelen opleggen.
De autoriteit gaat harder optreden tegen veelplegers. Bij meerdere overtredingen tegelijk worden boetes bij elkaar opgeteld, bijvoorbeeld als een teler geen gekeurde spuit gebruikt en ook nog een verboden middel gebruikt. De boetes kunnen door deze stapeling fors oplopen, stelt de NVWA.
Regels steeds strenger
De regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Telers moeten driftbeperkende technieken gebruiken om te voorkomen dat bestrijdingsmiddel in het oppervlaktewater terechtkomt.
1 reacties :
Als het kalf verdronken is dempt men de put.
Het is al jaren bekend dat er veel te veel met gif gespoten wordt alleen wordt het oogluikend toegestaan door gemeentes en de diverse diensten.
De milieudienst controleert jaarlijkse NADAT de dienst eerst bekend maakt dat ze komen controleren en dan nog worden er nadat gewaarschuwd is overtredingen geconstateerd. Zo werkt het nu eenmaal in Nederland, zelfs uitwaterende sluizen doet er aan mee door niet meer te melden waar de watervervuiling het ergst is.
Een reactie posten