Amsterdam - Enkele specialisten zetten vraagtekens bij langere voortzetting strenge regime
Edwin Timmer 31-8-2020
De protesten tegen het strenge coronabeleid blijven maar aanhouden. Ook onder deskundigen groeit ondertussen het onbehagen.
Hoelang houden we de maatregelen vol? Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames is nu nog geen vijf per dag. Het reproductiegetal van het virus daalde tot 1,01. Ook het aantal coronadoden, ruim vijftig in augustus, is een fractie van het totaal aantal overlijdens. Moet Nederland wel in een gevechtshouding blijven staan? Specialisten hebben de nodige reserves over het beleid.
Mentale welzijn
„We weten niet goed hoe groot de invloed is van de coronacrisis op het mentale welzijn”, aldus psychiater Esther van Fenema. „Wat ik bij de GGZ zie, maakt me bezorgd. Veel personen verliezen hun baan of andere bestaanszekerheden. Dat leidt tot ruzies. Het ontregelt levens. Patiënten raken somber, angstig, zelfs suïcidaal of lijden aan een slaapstoornis.”
„Als je mij vraagt: ’Wordt die schade wel meegenomen in de besluiten van het kabinet en Outbreak Management Team?’, dan denk ik van niet. In het OMT zitten geen psychologen, psychiaters of gedragswetenschappers.”
„Ik ben bang voor de oversterfte”, zegt internist Evelien Peeters. „De discrepantie tussen de aandacht voor corona en de gewone zorg is groot. Lange tijd kwam er bijna niemand meer naar onze polikliniek.”
„Veel mensen waren angstig. Dankzij onze strijd tegen het virus hebben we talloze gezonde levensjaren gewonnen, maar we verloren misschien tien tot veertig keer zoveel gezonde jaren bij andere patiënten.”
Het is één van de redenen waarom ze mede het initiatief nam voor een brandbrief aan het kabinet. Strekking: de epidemie is voorbij, kijk naar de proportionaliteit van de maatregelen. Want als iets meer schade veroorzaakt dan het goed doet, moeten we snel afschalen. Eigenlijk zijn de maatregelen ’buiten alle proporties’, oordeelt Peeters.
„Dagelijks overlijden er meer dan honderd mensen aan hart- en vaatziekten. Maar een verbod op tabak of een extra belasting op suiker of vet voeren we niet in.”
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten