Wie zich in Anna Paulowna met vage lichamelijke klachten bij de dokter meldt, krijgt een doorverwijzing naar een deskundige (orthopedagoog of maatschappelijk werker) die op zoek gaat naar de werkelijke oorzaak van het probleem.
Schulden of een lastige puber bijvoorbeeld. Het gaat om een proef die een jaar duurt.
Wethouder Mary van Gent van de gemeente Hollands Kroon verwacht veel van het experiment, mede gebaseerd op behaalde resultaten elders in het land, vertelt ze. Huisartsen komen door de inrichting van de gezondheidszorg, de tien minuten consulten, zelf veelal niet toe aan het uitpluizen van de ondefinieerbare klachten. Met als gevolg dat er medicijnen worden voorgeschreven en als de klachten aanhouden, er een doorverwijzing volgt naar een internist, legt Van Gent de situatie uit. Ondertussen verandert er niets aan de situatie van de patiënt met daarbij de kans dat de psychische problemen verergeren. Want dat is de situatie: lichamelijk is er niets aan de hand, de onduidelijke pijntjes worden juist veroorzaakt door geestelijke overbelasting.
Gedragsdeskundige
Die situatie kan veranderen op het moment dat er wordt uitgezoomd, er dieper wordt gegraven om te bepalen wat er werkelijk aan de hand is. De gesprekken worden geleid door een welzijnscoach die van alle markten thuis is. Dat kan een orthopedagoog zijn bijvoorbeeld, een gedragsdeskundige of een maatschappelijk werker, geeft Van Gent als voorbeelden.
Als in het gesprek blijkt dat de klachten worden veroorzaakt door een moeilijk opvoedbaar kind, kan er gericht worden doorverwezen. Naar een opvoedpoli bijvoorbeeld. Als het goed is, verdwijnt daarna de stress en daaraan gekoppeld de lichamelijke klachten.
Regie
De huisarts krijgt de coach voor twee of drie dagdelen in de praktijk. Het is de bedoeling dat er meerdere van die deskundigen gedurende de proef beschikbaar zijn. Van Gent: ,,Je geeft op deze manier de regie terug aan de patiënt, huisartsen houden tijd over voor andere zaken en je bespaart er veel kosten mee.’’
Hoe veel patiënten zich met vage klachten bij de dokter melden, die cijfers zijn niet voor handen, aldus de wethouder. Wel is duidelijk ’dat het om een substantieel deel gaat’.
Beter in vel
Het experiment draagt de naam Welzijn op Recept en is begin deze maand van start gegaan. De proef is opgepakt door de gemeente Hollands Kroon, huisartsenorganisatie HKN en welzijnsclub Incluzio. Het komende jaar wordt regelmatig gepeild hoe de proef verloopt. Er wordt onder meer gekeken of ’kwetsbare mensen beter in hun vel zitten door de juiste ondersteuning en er minder patiënten bij de huisarts terugkomen voor psychosociale problemen.’ Daarnaast is van belang dat huisartsen beter de weg vinden naar de disciplines die er in welzijnsland voor mensen met problemen zijn opgetuigd.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten