Tonnen coronasteun gekregen volgens de UWV-lijst. De praktijk is soms heel anders. ’We krijgen geen cent, alles moet worden terugbetaald’

Datum:
  • dinsdag 21 juli 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • ’Op zijn minst onvolledig’. Zo noemt Trudy Zonneveld, manager operations bij offshoreservicebedrijf Fabricom, de lijst met steunbedragen aan het bedrijfsleven die het UWV heeft gepubliceerd. „Het zijn maar voorschotten, dat hadden ze er van mij wel met koeienletters bij mogen zetten.”



    Fabricom (dat gespecialiseerd technisch personeel levert voor offshore olie-, gas- en windindustrie) zou volgens de UWV-lijst dik 630.000 euro aan coronasteun van de overheid ontvangen, maar Zonneveld meldt dat daar helemaal geen sprake van is.
    „Wij moeten dat hele bedrag terugstorten, omdat we uiteindelijk toch niet aan de criteria van die regeling voldoen.” Andere (offshore)bedrijven die op de lijst staan, zoals Vroon, zouden in dezelfde positie zitten.

    Ontslagen

    Uitkeringsinstantie UWV publiceerde onlangs een enorme lijst met bedrijven die een beroep deden op de zogeheten NOW-regeling van de overheid.
    Die werd in het leven geroepen om massale ontslagen vanwege de coronamaatregelen te voorkomen. Bedrijven konden tot tachtig procent van hun loonkosten vergoed krijgen van de overheid, mits ze geen mensen zouden ontslaan.

    Tweeduizend bladzijden

    De lijst van het UWV telt in totaal ruim tweeduizend bladzijden. Alle bedrijven die steun kregen worden genoemd, met het bedrag dat zij kregen overgemaakt. Het leidde tot diverse publicaties in de media, waaronder ook in deze krant.
    Maar volgens Zonneveld betekent op de lijst staan niet automatisch geld krijgen. Hoe komt het bedrijf dan toch op die lijst van het UWV terecht? Omdat die bijdrage vooraf moest worden aangevraagd, legt ze uit. „Het gaat bij die bedragen om voorschotten.”
    (Tekst gaat door onder de foto)
    © Archieffoto
    Zonneveld schetst de regels: bedrijven kunnen pas voor steun in aanmerking komen als ze over een periode van drie maanden een omzetdaling van minimaal twintig procent hadden.
    „En daar moet je dus vooraf een inschatting van maken. Bij ons was maart desastreus en april was qua opdrachten ook heel erg beroerd. Daarom hebben we een aanvraag gedaan voor die NOW-regeling.”

    Intrekken

    Uiteindelijk trok het aantal opdrachten in mei weer een heel klein beetje aan, zegt Zonneveld. „Zo komen we net niet aan een omzetdaling van twintig procent. Maar ja: dat weet je van tevoren niet, als je die steun aanvraagt. Je kon die aanvraag ook niet meer intrekken, dat voorschot werd al heel snel overgemaakt.”
    Kort en goed: Fabricom moet dat geld allemaal terugbetalen. „We hebben een omzetdaling van zestien procent en vallen dus niet onder die NOW-regeling, we krijgen helemaal geen cent.” Zuur inderdaad, maar zo zijn de regels, zegt Zonneveld. „Dat geld moet daar terecht komen waar het hoort, geen probleem.”

    Voorschotten

    Dat je dan vervolgens als bedrijf op zo’n lijst staat en ook nog eens in de krant terecht komt met de mededeling ’dat je zes ton hebt gevangen’ is wel vervelend, zegt ze.
    „Het zijn dus maar voorschotten. Dat hadden ze er bij het UWV van mij wel met koeienletters bij mogen zetten”, aldus Zonneveld.
    (Tekst gaat door onder de foto)
    Platform op zee.
    © Archieffoto John Oud
    Het UWV meldt het wel op de website: ’Het register is een momentopname. Het is mogelijk dat werkgevers de gedane NOW-aanvraag alsnog willen intrekken. Na terugbetaling van het volledige voorschot zal het register, bij een volgende periodieke update, worden aangepast.’

    Kosten

    Zonneveld: „Het vervelende is dat wij er binnen het bedrijf enorm op hameren dat we op de kosten moeten letten, willen we dit overleven. Klanten hebben het ook moeilijk en dringen aan op kortingen. Wij houden telkens vol dat we dat niet kunnen doen, vanwege onze eigen situatie. En dan lezen al die mensen ineens in de krant dat we zes ton steun hebben gehad van de regering. ’Waar hebben jullie het over’, is het dan al gauw. Dat is dan lastig uit te leggen.”
    Financieel was het voor Fabricom wellicht voordeliger geweest als de omzetdaling nog wat groter was geweest, zodat het bedrijf wel voor de overheidssteun in aanmerking was gekomen, erkent Zonneveld. „Maar ja, dat is nu eenmaal niet zo. Je laat ook geen opdrachten bewust lopen.”
    Het bedrijf krijgt een ’enorme tik’ van de coronacrisis, zegt ze. Aan gedwongen ontslagen valt niet te ontkomen, is de vrees van Zonneveld. „En dan hebben wij nog het geluk dat we onder Engie vallen, een heel kapitaalkrachtige organisatie.”
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten