Amsterdam - Hoewel ze eerst stellig heeft verkondigd dat het coronavirus zich niet via de lucht verspreidt, gaat de WHO nu toch door de bocht.
11-7-2020
Is anderhalve meter afstand houden niet langer voldoende?
Om te vermijden dat je besmet raakt met het coronavirus, is het cruciaal te weten hoe je een besmetting kunt oplopen. Verspreidt het zich via grote druppels, dan volstaat het om afstand te houden. Gaat de besmetting via oppervlaktes, dan is handen wassen en ontsmetten van levensbelang. Kun je besmet worden via aerosolen – kleine druppeltjes die langer in de lucht blijven – dan volstaat afstandhouden niet. Dan mijd je beter gesloten ruimtes en kan een mondmasker besmettingen beperken.
Dat verspreiding via aerosolen wel degelijk een plausibele verklaring is, blijkt uit enkele merkwaardige voorbeelden. In een koor in de Amerikaanse staat Washington besmette een zanger 52 van de 60 medekoorleden, terwijl de besmette zanger toch op ruime afstand zat. In een Chinees restaurant raakten tien mensen besmet die, zo bleek uit de videobeelden, aan verschillende tafels zaten en geen contact hadden met de verspreider. Ook dat geval sterkte het vermoeden dat besmetting soms via de lucht plaatsvindt.
Toch bleef de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lang een koele minnaar van die theorie. Nadat 241 wetenschappers in het weekend in een open brief hiervoor aandacht hadden gevraagd bij de WHO, kwam de omslag. ’De mogelijkheid van aerosoltransmissie, in het bijzonder in drukke, gesloten en slecht geventileerde ruimte, kan niet uitgesloten worden.’
Ook het RIVM is aan het weifelen gebracht. ,,Overdracht van het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, is mogelijk en moet niet worden veronachtzaamd”, schrijven onderzoekers in een nieuwe studie.
Deeltjes
RIVM-wetenschappers ontdekten dat sommige coronapatiënten meer virusdeeltjes in hun neus- en keelslijm hebben dan anderen. Ze kwamen daar achter door de virusconcentratie te meten met wattenstaafjes bij geïnfecteerden. De helft bleek minder dan honderdduizend virusdeeltjes per milliliter te bevatten, maar bij vijf procent van de geïnfecteerden waren het zo’n 100 miljoen virusdeeltjes.
Bovendien bepaalden de onderzoekers in een rekenmodel hoeveel kleine druppeltjes in de lucht komen in verschillende situaties. Kleine druppeltjes kunnen een tijdje in de lucht blijven hangen, hoelang precies, hangt af van de mate van ventilatie.
Aan de adviezen verandert echter weinig. De onderzoekers stellen dat de meeste aerosolen vrijkomen als iemand niest. Daarna volgen hoesten, praten en ademen. Als iemand veel virusdeeltjes uitscheidt, neemt het risico voor de omgeving toe, zeker in slecht geventileerde ruimtes. Belangrijke openstaande vragen zijn nog hoeveel van de virusdeeltjes in de lucht besmettelijk zijn én welke dosis leidt tot besmetting.
Noordhollands Dagblad
2 reacties :
Het RIVM heeft vanaf dag 1 achter de feiten aangelopen en aangetoond een volstrekt ondeskundig overheidsorgaan te zijn, zoals overigens alle overheidsorganen fout op fout stapelen. Als het de rechterlijke macht niet is, is het de belastingdienst wel. Kortom de BV Nederland is verworden onder Rutte tot een ondemocratisch landje waarin fout op fout op fout wordt gestapeld.
Inderdaad, Anoniem. De Belastingdienst is, onder Rutte, een van de grootste en gore overheidsinstanties in ons land die gezinnen uit elkaar hebben gerukt. Gedwongen woningen hebben moeten verkopen en ga zo maar door. Hieris nog steeds geen einde aan.
Een reactie posten