Opbrengst 5G boven verwachting

Datum:
  • dinsdag 21 juli 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • 1,23 miljard bij veiling frequenties


    21-7-2020

    De eerste veiling van 5G-frequenties voor supersnel mobiel internet heeft 1,23 miljard euro opgebracht. Dat is meer dan verwacht, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag. Het kabinet wilde zeker 914 miljoen euro ophalen. 

    De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren de enige partijen die mochten bieden. 

    De veiling ligt politiek gevoelig omdat de vrees bestaat dat netwerkapparatuur voor 5G kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders. Zij kunnen nog niet aan de slag met de bouw van het 5G-netwerk. 

    Het kabinet werkt nog aan een ’uitgebreide analyse’ met welke leveranciers van 5G-netwerkapparatuur ze mogen werken. Na de zomer komt het kabinet met een update. 

    Keijzer kan leveranciers van de technologie zoals Huawei aanwijzen als niet betrouwbaar. Die mogen dan geen apparatuur leveren aan de drie telecombedrijven. „Zover ben ik nog niet”, zei Keijzer. Geen enkel bedrijf mag beschikken over meer dan 40 procent van de totale beschikbare frequentieruimte, huidige en nieuwe vergunningen meegerekend. Ook moeten ze zorgen dat 98 procent van de gemeenten gedekt zijn met hun 5G.

    Blootstellingslimieten 

    Supersnel mobiel internet moet als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig. 

    Keijzer benadrukte dat 5G veilig voor mensen is. „We hanteren strenge blootstellingslimieten.” Ook wordt steeds de laatste stand van de wetenschap op dit vlak in de gaten gehouden. Critici zeggen dat er gezondheidsrisico’s kleven aan 5G. 

    Er waren 26 vergunningen met een looptijd van twintig jaar te verdelen. De veiling begon 29 juni. Er waren negentig biedrondes. 

    Begin 2022 volgt een nieuwe veiling. Dan gaat het om de 3,5 gigahertz-band die volgens deskundigen geschikter is voor het behalen van de hoge snelheden die bij 5G worden beloofd.

    Noordhollands dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten