’Groenwijk’ voor 2000 buitenlandse arbeiders: plan voor 450 appartementen, supermarkt en sportvoorziening in West-Friesland

Datum:
  • zaterdag 4 juli 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Een werkgroep met onder meer bedrijven, uitzendorganisaties, FNV en bouwers heeft een plan rond voor ’Groenwijk’, een park met 450 appartementen voor 1500 tot 2000 buitenlandse arbeidskrachten.



    Het plan ’Please in my back Yard’, dat ook voorziet in een supermarkt, sportvoorziening, buurthuis en beheer, gaat naar de zeven West-Friese gemeenten, om draagvlak te krijgen voor een gezamenlijke aanpak van een ’hardnekkig probleem’.

    Draagvlak

    Pas als dat draagvlak er is, willen de initiatiefnemers samen met gemeenten en provincie vaststellen welke plek het meest geschikt is voor Groenwijk. ,,Anders gaat het direct alleen nog maar over de locatie’’, zei voorzitter Hans Huibers van de Westfriese Bedrijvengroep donderdag tijdens een persconferentie in Hoorn. Wel gaf hij aan dat de locatie niet in woonkernen of op bedrijventerreinen wordt gezocht, maar in goed ontsluitbaar landelijk gebied, ’langs de A7, Westfrisiaweg of de AC de Graafweg’. Zodra het plan klaar is om te worden uitgewerkt, ’staan de investeerders in de rij’, verzekerde hij. Het is de bedoeling dat het een duurzame wijk wordt, energieneutraal en gebouwd voor minimaal dertig jaar.
    Becijferd is dat in West-Friesland circa 10.000 arbeidskrachten uit het buitenland werken, van wie 7000 hier drie tot 24 maanden verblijven. Geen arbeidsmigranten, maar mensen die hier relatief kort verblijven en dus geen woning maar huisvesting zoeken, benadrukte Huibers. ,,Die mensen zijn cruciaal voor de regionale economie.’’

    Verpaupering

    Tot nu toe is de huisvesting - los van woningen op eigen terrein van agrariërs - overgelaten aan ’de markt’. Met onder meer als gevolg dat de woningmarkt is ontwricht, omdat veel woningen voor verhuur werden opgekocht. Het leidde ook tot verpaupering, illegale huisvesting, overlast en situaties waarin de arbeidskrachten voor hun huisvesting afhankelijk zijn van de werkgever.
    Jeannette Chakour zei namens de uitzendorganisaties dat die hebben beloofd dat na het realiseren van ’Groenwijk’ 200 tot 250 particuliere woningen voor de lokale markt zullen vrijkomen. Bart Plaatje van FNV, die opkomt voor de belangen van de arbeidskrachten, sprak van een ’prachtig plan’. Het allerbelangrijkst, zei hij, is dat iedereen zijn eigen slaapkamer krijgt en dat er geen sprake is van afhankelijkheid van de werkgever.
    Hans Huibers (r), voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep, geeft Jan Nieuwenburg als voorzitter van het Pact van Westfriesland het rapport. Links Bart Plaatje, vertegenwoordiger FNV en Jeannette Chakour, namens de uitzendbureaus.
    © Foto Guillaume Groen

    Emile Roemer

    Emile Roemer, namens de overheid ’aanjager’ van goede huisvesting voor arbeidsmigranten, complimenteerde de initiatiefnemers via een video. ,,Dit is de enige manier om er iets aan te doen, want dat we iets moeten doen, weten we allemaal.’’

    Pact van Westfriesland

    De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg nam het plan als voorzitter van het Pact van Westfriesland in ontvangst. ,,Het is een goede zaak dat er binnen West-Friesland brede steun is om werk te maken van fatsoenlijke huisvesting voor buitenlandse werknemers. Net als de bedrijven zijn ook de zeven gemeenten zich zeer bewust van de noodzaak om deze problematiek op te lossen. We gaan het plan serieus bestuderen.”
    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten