Het kabinet moet stoppen met investeren in biomassacentrales en de gaskraan weer openzetten, vindt Urgenda-directeur Marjan Minnesma.
15-6-2020
Ze reageert op minister Wiebes, die eerder deze week niet wilde toezeggen dat er geen subsidie meer gaat naar de bouw van nieuwe biomassacentrales.
"Je kan beter aardgas gebruiken en bomen planten, dan biomassa gebruiken en bomen planten", zei Minnesma van de duurzaamheidsorganisatie Urgenda vanavond in het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag. Aardgas levert volgens haar de helft van de uitstoot op vergeleken met biomassa.
Minnesma wil dat het kabinet de komende jaren geen extra subsidie meer geeft aan biomassacentrales. Het gaat haar vooral om de centrales die hout als grondstof gebruiken. Die hebben volgens haar alleen nut als "je een kringloop van dertig jaar aanhoudt". "Maar die tijd hebben we niet. De komende tien jaar zijn cruciaal."
“Als je een boom verstookt, stoot je twee keer zoveel uit als je zou doen met gas.
Wiebes zei woensdag te begrijpen dat er zorgen zijn om het gebruik van biomassa voor energieopwekking. "Maar als we de klimaatopgave willen halen, hebben we biomassa voorlopig nodig", zei hij in de Tweede Kamer.
Volgens de Urgenda-directeur is juist aardgas de enige tussenoplossing. "Als je een boom verstookt, stoot je meer uit dan dat je zou doen met kolen en twee keer zoveel als je zou doen met gas", zei ze.
Wiebes wees er in het debat op dat in het klimaatakkoord door zo'n honderd organisaties is afgesproken dat biomassa belangrijk is. Ook zei hij binnenkort met een lijst aan duurzaamheidsregels te komen waaraan biomassa moet voldoen.
Bezwaren
De laatste tijd rijzen er steeds meer bezwaren tegen biomassa. In plaats van gebruikte houtpellets wordt er boshout uit het buitenland verbrand. Daar komt bij dat het stoken van biomassa tot luchtvervuiling leidt. Al met al zou het gebruik van de brandstof geen winst opleveren voor het klimaat.
Eerder meldden regeringspartijen D66 en ChristenUnie dat ze niet meer willen dat er subsidie wordt gegeven voor de realisatie van nieuwe biomassacentrales.
NOS
0 reacties :
Een reactie posten