Streep door plannen voor honderdduizenden woningen na nieuwe rekenmethode geluid rond Schiphol

Datum:
  • maandag 22 juni 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Na PFAS en stikstof dreigt geluid nu een probleem voor de bouw te worden.

    22-6-2020


    Streep door plannen voor honderdduizenden woningen na nieuwe rekenmethode geluid rond Schiphol

    Streep door plannen voor honderdduizenden woningen na nieuwe rekenmethode geluid rond Schiphol
    Deze woningbouwplannen komen in gevaar door de nieuwe geluidsberekening.
    Door de bouwplannen voor honderdduizenden woningen in Noord- en Zuid-Holland kan een streep worden gezet wanneer nieuwe strengere geluidregels gaan gelden. „Dit heeft desastreuze gevolgen. In feite gaat dit gebied op slot.”
    Dat schrijft de Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof in een brandbrief aan minister Kajsa Ollongren. Olthof doet dat als voorzitter van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), dus namens de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland en 56 gemeenten in de wijde omgeving van Schiphol.
    Na PFAS en stikstof dreigt geluid nu een probleem voor de bouw te worden. Dat die luchthaven geluidsoverlast geeft en daarmee woningbouwplannen beperkt, is bekend. Maar de paniek heeft toegeslagen nu de minister met een ontwerp is gekomen voor het opnemen van geluid in de nieuwe Omgevingswet.

    Vliegtuiggeluid

    Wat valt op: luchtvaartlawaai telt veel zwaarder mee dan voorheen. Bovendien worden met de nieuwe rekenmethode alle geluidsbronnen bij elkaar opgeteld, dus van de industrie, treinen, scheepvaart, (auto)verkeer en luchtvaart. „Ongeacht de lokale omstandigheden, wordt daarmee de hele regio bij voorbaat als onleefbaar weggezet. Daarmee gaat dit gebied dan de facto op slot.”
    Wanneer dit voorstel wet wordt, dan kunnen gemeenten voor de meeste woningbouwplannen geen vergunning meer afgeven. Alle woningbouwplannen in de Metropoolregio Amsterdam komen zo in gevaar. Dus van Haarlem tot Hilversum en van Haarlemmermeer tot Purmerend, met een globale planning voor 380.000 woningen.

    Den Helder

    Maar ook de IJmond, Alkmaar en Almere krijgen hiermee te maken, net als de Bollenstreek en de Leidse regio. „Dit probleem gaat ook gelden rondom andere luchthavens. Denk aan Den Helder, Hilversum, maar ook Rotterdam en Eindhoven”, vult een woordvoerder van de provincie aan. „De BRS wil met het rijk om tafel om hier samen uit te komen.”
    Matt Poelmans, bewonersvertegenwoordiger in het Schipholoverleg, draait het probleem om. „Doordat vliegverkeer eindelijk ook wordt toegevoegd ontstaat er terecht een veel negatiever beeld. Dat betekent niet minder woningbouw, maar juist dat we nog meer moeten inzetten op hinderreductie van de luchtvaart.”

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten