Medemblik denkt dat er geen nieuwe windmolens op het land nodig zijn, maar dat de toekomstige schone energie aan de hand van zonne-eilanden voor de kust kan worden opgewekt. Dat wordt de nieuwe energiestrategie van de gemeente.
Daarbij haakt Medemblik gretig aan bij het project Wieringerhoek, waarbij Rijkswaterstaat met andere instanties broed op natuurverbetering in het IJsselmeergebied. Tegelijkertijd is waterleidingbedrijf PWN bezig om bij de kust van Andijk ook drijvende zonneparken te maken.
Meer windturbines voorkomen
Anders gezegd: de gemeente wil volgens wethouder Harry Nederpelt met deze koers voorkomen dat er nog meer windturbines in het landschap verschijnen.
,,Medemblik is trots op haar open landschap. De komst van extra windmolens zou het typerende West-Friese landschap te rigoureus veranderen”, aldus de wethouder. Met het project Wieringerhoek wordt ook voorkomen dat er windmolens in het open water komen. In plaats van windenergie ziet het college wel kansen voor zonnepanelen op land en water.
Uitdaging
De gemeenten in West-Friesland staan voor de uitdaging om in het jaar 2030 in totaal 1,2 Terrawattuur aan duurzame energie gaan opwekken. Dat is inclusief de 0,2 TWh die nu al duurzaam wordt opgewekt.
Lees ook:
N00rdhollands Dagblad
4 reacties :
Fijn die lokale energie deskundige, fijn dat ze zoveel energie stoppen in het oplossen van ons niet bestaande energie probleem, heel fijn, nogmaals dank.
Wat wethouders weten tegenwoordig, ongelooflijk, zondag maar weer een keer naar de kerk, ik wil ook meer geloven..
O,ja mischien gaan we ook geloven dat de energie die de wethouder stop in het oplossen van ons probleem, zelfs genoeg is om de zonnepanelen stroom te laten produceren in de nacht, dat zou toch helemaal mooi zijn..
Ik denk dat de wethouder wel energie wil steken in het fietsen met een dynamo voor de verlichting in de nacht, tijdens denken over een ander niet bestaand probleem.
De afpersing via EU beleid voor het niet bestaande klimaatprobleem gaat gewoon verder. Weer een banken verdienmodel dat betaald wordt met publieke gelden.
Hoe meer windmolens en zonnepanelen, hoe meer vraag naar elektriciteit dus hoe meer energie centrales(gas, kolen, olie) er moeten komen. Immers bij geen wind en of zon zullen de energiecentrales het moeten overnemen, dus er zijn dan meer centrales nodig om aan de toegenomen stroomvraag te kunnen voldoen, zeker in de winter als er hoegenaamd geen zon is. Als iemand het beter weet hoor ik het graag, Groen Links misschien
Een reactie posten