DEN HAAG De oppositie in de Tweede Kamer is geërgerd over de late komst van een spoedwet om de coronamaatregelen - zoals de anderhalvemetermaatregel en beperkte groepsvorming - een wettelijke basis te geven.
De Kamer dringt al weken aan op deze tijdelijke coronawet, maar het kabinet heeft het voorstel nog steeds niet naar de Tweede Kamer gestuurd.
Zorgminister Hugo de Jonge wil wel dat de wet al op 1 juli ingaat.
GroenLinks, SP, PvdA en SGP vrezen dat voor de Kamer te weinig tijd overblijft om de wet kritisch te doorgronden.
Het voorstel was in consultatie en moet nu nog door de Raad van State worden beoordeeld. Het is niet duidelijk hoe lang dat advies op zich laat wachten.
SP-Kamerlid Ronald van Raak stelt ’dat het niet gaat gebeuren dat de Kamer de noodwetgeving er in één week doorheen gaat jassen’. Het voorstel ligt al weken op het ministerie. De Kamer moet volgens hem ook de de ruimte nemen om te zorgen dat alles goed wordt geregeld. Afraffelen is volgens de SP’er onacceptabel.
Justitieminister Ferd Grapperhaus snapt de kritiek, maar stelt dat het kabinet alles op alles zet de tijdelijke coronawet zo spoedig mogelijk bij de Tweede Kamer te krijgen.
De wet wordt niet alleen bekritiseerd vanwege het gebrek aan snelheid, ook de inhoud valt niet overal in goede aarde. „Dat past niet in een democratische rechtsstaat, en dat staat ook haaks op ons grondwettelijke systeem en de waarden en beginselen die in dat systeem zijn verankerd”, zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht, tegen de NOS.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is ook kritisch. Burgemeesters en raadsleden maken zich zorgen dat de lokale politiek buitenspel staat.
De Nederlandse Orde van Advocaten heeft ook vraagtekens. Volgens de beroepsorganisatie voor de advocatuur maakt de wet mogelijk inbreuk op de grondrechten van Nederlanders.
Ook de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Begin juli begint het zomerreces.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten