Het Helderse college zoekt naar een verklaring voor het gebrek aan vertrouwen van inwoners in de lokale overheid. Dat melden burgemeester en wethouder naar aanleiding van raadsvragen.
Uit een zogenoemde quick scan lokale democratie blijkt dat slechts 11 procent van de deelnemende inwoners vertrouwen heeft in het gemeentebestuur. Dat is veel minder dan in andere gemeenten. Het besluit om het stadhuis op Willemsoord te vestigen wordt vaak als een voorbeeld genoemd van ondemocratische samenwerking.
De raadsfracties van PVV, Behoorlijk Bestuur, GroenLinks, en D66 willen weten wat het college aan de frustratie over het stadhuisbesluit gaat doen. B&W is van mening dat samenwerking tussen inwoners en gemeente veel meer omvat dan besluitvorming over het stadhuis: ‘Dat gebeurt elke dag overal in de stad.’
De fracties stellen dat het college in een ‘politieke bubbel’ opereert die losstaat van de Helderse samenleving. Op de vraag in de quick scan of de gemeente luistert naar haar inwoners geeft het college een positief antwoord, terwijl slechts 9 procent van de deelnemende inwoners dat ook vindt. PVV, Behoorlijk Bestuur, GroenLinks, en D66 zijn benieuwd hoe dit grote verschil te verklaren is.
Het college reageert: ‘Het verschil valt op en is niet zomaar te verklaren. In een groot deel van de antwoorden wordt specifiek het stadhuisbesluit genoemd, maar het doet de ondervraagden tekort om daarnaar te wijzen als verklaring van het verschil. We hebben nu nog geen antwoorden en verklaringen. Het college is bezig met een brede zoektocht naar manieren om de relatie en samenwerking met inwoners te verbeteren.’
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten