De GGD Hollands Noorden wil afspraken maken met werkgevers in onder meer de agrarische - en vleessector om flexwerkers bij vermeende coronaklachten direct te laten testen. Ook toeristen en locaties waar zij verblijven, krijgen dit advies.
„Als sprake is van verkoudheid, hoesten, niezen, kuchen, koorts en voor hun gevoel misschien geen medische zorg nodig is, moet evengoed actie worden ondernomen. Dan zou iedereen zich toch moeten laten testen om het risico van verspreiding zo snel mogelijk in de kiem te smoren”, stelt Fred Slijkerman.
Hij is een van de vier artsen infectieziektebestrijding bij de regionale gezondheidsdienst, werkzaam voor zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord. „Dat is een dringend advies, we kunnen niemand met de politie langs de teststraat in Alkmaar of Zwaag sturen.”
In haar aanpak wil de GGD optrekken met ondernemers, die arbeidsmigranten aan de gang hebben of bezoekers van buiten de regio ontvangen. „Bedrijven hebben ook een groot belang: loopt een besmetting uit de hand, dan kan de tent zelfs op slot worden gegooid. Tijdig signaleren dat er iets met iemand is en die persoon aanmelden voor onderzoek in de teststraat is cruciaal.”
De GGD is met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en gemeenten aan het inventariseren waar zich - concentraties - seizoenswerkers en toeristen bevinden, wat risicofactoren zijn en of hun werkomstandigheden aan de coronarichtlijnen voldoen. „Verplaatsing van personen tussen regio’s, omdat ze hier werk hebben gevonden of vakantie vieren, verhoogt de kansen op verspreiding en dus een nieuwe uitbraak”, stelt Slijkerman.
Alert
„Dat geldt in principe ook voor Noord-Hollanders die naar elders gaan. Ik kan straks ook weer naar de sportschool, sauna of een evenement. De moeilijkheid is dat er tegen dit virus geen vaccin bestaat om ons te beschermen. Dat er geen hogere aantallen patiënten ontstaan, is geruststellend. Maar we moeten alert blijven, oppassen en niet gemakzuchtig worden.”
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten