Nederland was één van de 18 lidstaten die vóór verlenging stemde.
Bayer betaalt $ 10 miljard schikking voor kankerverwekkend glyfosaat Monsanto
———————————————————————————————————————————–
Wetenschappers bevestigen dat Roundup (glyfosaat) risico op kanker met 41% verhoogt – Agrochemische lobby in EU net zo machtig als farmaceutische industrie
—————————————————————————
Na decennia te hebben ontkend dat het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat (merknaam ‘Roundup’) kanker kan veroorzaken, gaat het agrochemische/farmaconcern Bayer, dat in 2018 producent Monsanto overnam, akkoord met een schikking van maar liefst $ 10 miljard. In de VS waren namelijk al meer dan 50.000 rechtszaken vanwege de gevolgen van glyfosaat aangespannen. Op deze wijze hoeft het bedrijf niet officieel toe te geven dat het middel, dat nog steeds in de EU is toegestaan, inderdaad grote schade aan de gezondheid kan aanrichten. Het feit dat $ 2 miljard van de schikking is gereserveerd voor toekomstige claims geeft echter impliciet aan dat de critici van het bestrijdingsmiddel altijd al gelijk hebben gehad.
Vorig jaar evalueerden wetenschappers een serie bestaande studies, en bepaalden dat Monsanto’s Roundup, en het ingrediënt glyfosaat, het risico op non-Hodgkin lymphoma (lymfklierkanker) met 41% verhoogt. In 2018 kende een jury in San Francisco een schadevergoeding van $ 289 miljoen toe aan een tuinier die zei terminale kanker te hebben gekregen door het jarenlange gebruik van Roundup.
Twee jaar geleden kocht Bayer voor $ 60 miljard Monsanto aan. Na drie rechtszaken te hebben verloren liet het concern zijn agressieve strategie los, en probeerde de tienduizenden rechtszaken in de VS te schikken. Analisten vreesden dat Bayer dit $ 20 miljard zou gaan kosten, dus de farmagigant komt er nog ‘goedkoop’ vanaf.
EU verlengde vergunning voor glyfosaat tot 2022
EU verlengde vergunning voor glyfosaat tot 2022
Bayer heeft talloze eigen studies laten verrichten naar glyfosaat (‘wij van wc eend…’), en blijft zich verzetten tegen de International Agency for Research on Cancer, dat in 2015 op basis van meer dan 1000 studies oordeelde dat het middel ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’ is.
Desondanks blijft het Amerikaanse milieubureau EPA beweren dat het bestrijdingsmiddel, mits goed gebruikt, geen gevaar voor de gezondheid vormt. De EU is hierin meegegaan, en heeft in 2017 de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met nog eens 5 jaar verlengd. Nederland was één van de 18 lidstaten die vóór verlenging stemde.
‘Zeer agressieve’ industrie lobbyisten bepalen EU beleid
‘Zeer agressieve’ industrie lobbyisten bepalen EU beleid
Op 1 mei 2013 publiceerden we ons artikel ‘EU wil genmanipulant Monsanto totale macht over ons voedsel geven’. Diverse onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken hadden uitgewezen dat Monsanto’s genetisch gemanipuleerde zaden de gezondheid van zowel mens als dier grote en onherstelbare schade kunnen toebrengen. Niettemin wilde de EU de omstreden producten van het concern vrij baan geven.
Dat kwam niet in de laatste plaats omdat Monsanto lobbyisten een stevige greep op diverse EU commissies hadden gekregen. Hierdoor is het feitelijk de farmaceutische industrie geworden die het voedsel- en gezondheidsbeleid in de EU bepaalt, en welke wetgeving wordt doorgevoerd. Dat gebeurt namelijk op basis van wetenschappelijk onderzoek dat door dezelfde bedrijven werd verricht en/of gefinancierd. Oftewel: de slager die zijn eigen vlees keurt.
De agrochemische lobby -de producenten van zaden en bestrijdingsmiddelen- is zelfs één van de machtigste lobby’s in de EU. ‘Hun handelwijze is zeer agressief,’ verklaarde Nina Katzemich van de organisatie LobbyControl destijds. Deze lobby is er in geslaagd de EU zover te krijgen torenhoge boetes van honderdduizenden euro’s op te leggen aan bedrijven die vitamines, supplementen en natuurproducten verkopen, als die daarbij ‘gezondheidsclaims’ maken. De verkoop van deze producten is nog nèt niet verboden.
Europese levensmiddelenautoriteit beheerst door biotechbedrijven
Hoe groot de invloed van de machtige biotechbedrijven is blijkt ook uit het feit dat in de zogenaamd onafhankelijke Europese levensmiddeleninstantie EFSA regelmatig personen zitten die rechtstreeks uit de voedselindustrie en agrochemische lobby afkomstig zijn, en/of hier jaren een ongezonde relatie mee hebben of hadden.
Hoe groot de invloed van de machtige biotechbedrijven is blijkt ook uit het feit dat in de zogenaamd onafhankelijke Europese levensmiddeleninstantie EFSA regelmatig personen zitten die rechtstreeks uit de voedselindustrie en agrochemische lobby afkomstig zijn, en/of hier jaren een ongezonde relatie mee hebben of hadden.
Een van hen was Harry Kuiper, toenmalig voorzitter van de EFSA, die 10 jaar nauw had samengewerkt met het International Life Science Institute (ILSI) dat gefinancierd wordt door o.a. Coca-Cola, Danone, Unilever, Nestlé en McDonald’s ,en dat samenwerkt met Monsanto (nu Bayer), Dupont, DowAgroSciences, Syngenta (in Chinese handen) en Bayer. Kuiper zorgde ervoor dat de EU 40 GMO’s (genetisch gemodificeerde organismen) toestond, waarvan 38 voor menselijke consumptie.
De EU Commissie ging in 2012 zelfs zover door Mella Frewen, voorzitter van de Europese industrielobby FoodDrinkEurope en tevens oud Monsanto medewerker, tot het bestuur van de EFSA te willen benoemen. Na protest van het EU parlement werd haar nominatie ingetrokken.
Twee jaar eerder had de EU Commissie na intensieve lobby van BASF de gen-aardappelsoort ‘Amflora’ toegelaten. Na een onderzoek van het Corporate Europe Observatory bleek dat meer dan de helft van de leden van de gentech-raad van het EFSA belangenconflicten hadden met de genetische industrie.
Kankerverwekkend en onbekende virussen
Ook wat wetenschappelijk onderzoek betreft zit de EU diep in de tas van de industrie. In 2012 bleek bijvoorbeeld uit een onafhankelijke Franse wetenschappelijke studie dat Monsanto’s genmaïs bij ratten een veel hoger risico op agressieve kanker veroorzaakt. Omdat de EU dit maïs al had toegelaten, betitelde Brussel dit Franse onderzoek als ‘niet wetenschappelijk’ en werd er dus geen actie ondernomen. (2) Het enige land dat wèl actie ondernam, was het in Brussel verketterde Hongarije; dat verbrandde in 2013 zo’n 500 hectare met Monsanto’s genmaïs (7).
In 2013 stond in een EFSA rapport te lezen dat wetenschappers in de belangrijkste gengewassen, en in 63% (54 van de 86) van de goedgekeurde genzaden een voorheen onbekend genvirus genaamd ‘Gen VI’ hadden ontdekt. Ook Monsanto’s veel gebruikte Roundup-Ready sojabonen, graan en maïs bevatten dit gen, dat lichamelijke afwijkingen kan veroorzaken en de normale biologische processen in levende wezens kan verstoren (3).
In 2011 had een wetenschapper van het Amerikaanse ministerie van Landbouw al een ‘noodwaarschuwing’ afgegeven, omdat Monsanto’s genzaden de oorzaak leken te zijn van de hoge onvruchtbaarheid en spontane abortussen in de Amerikaanse veestapel (5).
Zo’n 10 jaar geleden concludeerde het Institute for Responsible Technology (IRT) dat genen uit gemodificeerde gewassen in het lichaam blijven rondzwerven en vermeerderen, waardoor ze later catastrofale gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zelfs al zouden we al lang gestopt zijn met het consumeren van deze gewassen. Daarnaast bestaat het grote gevaar dat gengewassen ziekten veroorzaken die superresistent zijn tegen alle vormen van antibiotica. Ook zouden onze darmflora veranderd kunnen worden in levende ‘fabrieken’ voor bestrijdingsmiddelen. (4)
Burgers zijn ‘product’ geworden voor agrochemische en farmaceutische multinationals
Grote agrochemische multinationals maken wat ons voedsel betreft dus de dienst uit in Europa. Het toelaten van wetenschappelijk omstreden genzaden kan dramatische gevolgen hebben voor ons en de generaties die na ons komen.
En daar kan een andere, even machtige lobby, die van de farmaceutische/medische industrie, weer flink van profiteren. De ene industrie maakt ons ziek, en de andere maakt ons met hun dure chemische producten en behandelingen weer ‘beter’, en gaat ook nu weer miljarden verdienen met de verkoop van -hoogstwaarschijnlijk niet werkende- coronavaccins.
Hoe dan ook, de Europese burger is vervallen tot een product over wiens rug een kleine groep industriëlen zoveel mogelijk winst probeert te maken, en daar ruim baan van krijgt van de Brusselse en ook Nederlandse politiek.
Xander
(1) Zero Hedge
(2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(3) Nature News(4) Defender Publishing(5) Institute of Science in Society
(2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(3) Nature News(4) Defender Publishing(5) Institute of Science in Society
(6) Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur Boasiedu , Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
0 reacties :
Een reactie posten