Het gebrek aan politiek actieve burgers wordt als een probleem gezien
Politieke inactiviteit door gebrek aan vertrouwen
7 mei 2020 | Marten Muskee
Mensen worden politiek niet actief omdat ze het gevoel hebben dat het geen zin heeft. Zij vinden dat zij niet genoeg kennis hebben om mee te kunnen doen in de politiek, en dat de overheid toch niet naar inwoners luistert.
Ook worden politieke acties zoals stemmen of demonstreren als inefficiƫnt gezien. Dat zijn voor veel mensen genoeg redenen om niet politiek actief te worden, zo blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Maarten van Bezouw waarop hij 19 mei promoveert aan de Vrije Universteit Amsterdam.
Mensen met een lager opleidingsniveau en een lager inkomen zijn vaker politiek inactief, met als gevolg dat zij minder gehoord worden in de politieke besluitvorming. Het gebrek aan politiek actieve burgers wordt als een probleem gezien, stelt Van Bezouw. De groep mensen die politiek inactief is, kan echter allerlei redenen bedenken om niet actief te worden. Maatschappelijke problemen kunnen bijvoorbeeld kleiner of positiever gemaakt worden dan ze in werkelijkheid zijn. Zolang dit doorgaat, wordt het volgens de onderzoeker steeds minder waarschijnlijk dat ze in de toekomst wel politiek actief worden.
De mensen die wel politiek actief zijn, vormen geen doorsnede van de samenleving. Zij halen vooral motivatie uit een gezamenlijk doel. Een voorbeeld hiervan is de sociale beweging in Groningen, waarvan het gezamenlijke doel was om minder gas uit de grond te halen ter bescherming van woningen in de risicogebieden. Wanneer het krijgen van persoonlijke financiƫle compensatie als doel leidend was, werden mensen minder snel politiek actief. Politiek inactief zijn kan daarom ook voortkomen uit het alleen nastreven van een persoonlijk doel in plaats van een gezamenlijk doel.
VNG
1 reacties :
Mensen worden politiek niet actief omdat ze het gevoel hebben dat het geen zin heeft. Zij vinden dat zij niet genoeg kennis hebben om mee te kunnen doen in de politiek, en dat de overheid toch niet naar inwoners luistert.
Omdat de huidige democratie wordt misbruikt door zowel de lokale als de nationale overheid bij het nemen beslissingen met een eigen ingebeelde vrijheid van handelen. Sterkste voorbeeld is steeds weer de coalitie akkoorden. Met laat de burger geloven dat wat er in staat ook gaat gebeuren.
Onderwijl gaan de zogenaamde vrije geesten aan de loop met een ingebeelde vrijheid en dus wordt hetgeen wat werd beloofd door de filter van ingebeelde vrijheid gehaald met zaken die slechts een fractie hebben van hetgeen werd beloofd. Dat alles met eveneens niet door de burgers goedgevonden gebruik van belastinggelden. De burger die wel zijn mening uit in een democratische Beeldvormende, Oordeelvormende en Besluitende bijeenkomst zal na stemming in een raadsvergadering bemerken dat zijn poging niet heeft geholpen. Dus inderdaad de politici handelen conform de grondwet en zijn niet aansprakelijk.
Een reactie posten