Voor het eerst sinds de coronauitbraak zijn de sterftecijfers gedaald. Ook in verpleeghuizen is het voor het eerst sinds een aantal weken afgenomen. Waar vorige week en de week daarvoor ongeveer tweeduizend sterfgevallen meer werden gemeld dan verwacht, was het aantal sterfgevallen vorige week ongeveer 1200 hoger dan verwacht. Daarmee was de sterfte in Nederland ‘sterk verhoogd’.
Marcia Nieuwenhuis
In de week van 13 april tot en met 19 april 2020 (week 16) zijn 4300 sterfgevallen gemeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat is minder dan in de week ervoor toen 4937 mensen overleden. De piek lag nog een week van 30 maart tot en met 5 april (week 14), toen waren er 5068 sterfgevallen te betreuren.
,,De sterfte in week zestien valt bijna 40 procent hoger uit in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020’’, lichten de rekenmeesters van het CBS toe. Normaal zou in deze periode een daling van de wekelijkse sterfte te zien zijn vanwege het einde van de winter. In de afgelopen drie jaren overleden er ongeveer 2 850 mensen per week in de periode rond week 16.
Daling
Vergeleken met de afgelopen twee weken, waarin er ongeveer tweeduizend mensen meer overleden, is dit dus gedaald. RIVM-woordvoerder Loes Hartman: ,,Je ziet inderdaad dat die oversterfte daalt. Dat strookt ook met de dalende sterftecijfers van het aantal gemelde Covid-19-patiënten.’’
Verpleeghuizen
Ook de oversterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen is in week 16 (13 april tot en met 19 april) voor het eerst in een aantal weken afgenomen. Wel is het aantal overledenen in week 16 nog bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020.
1500 bewoners overleden
In 2020 overleden er tot en met week 10 (tot en met 8 maart) gemiddeld 759 mensen per week in verpleeg- en verzorgingshuizen. In week 16 overleden daar naar schatting 1 500 bewoners. De sterfte van mensen die in overige zorginstellingen wonen is in deze periode eveneens verdubbeld, maar daalt inmiddels ook (het betreft wel kleine aantallen).
Géén afname in Zuid-Holland
In de meeste provincies neemt in week 16 het aantal sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen af. Maar in de provincie Zuid-Holland is nog geen daling te zien. In week 15 lieten provincies in West- en Oost-Nederland nog een stijgende sterfte zien. In verpleeg- en verzorgingshuizen in Noord-Nederland was het aantal overleden bewoners niet of nauwelijks verhoogd.
In die regio ligt onder meer het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet op het verzoek van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge onderzoek naar het hoge aantal sterfgevallen in dat verpleeghuis. Conforte, de brancheorganisatie van negen verschillende instellingen voor ouderenzorg meldde ook al dat er bijna honderd bewoners van verpleeghuizen zijn overleden in Rotterdam.
De sterftecijfers vallen nog altijd een stuk hoger uit dan het aan corona overleden mensen dat dagelijks door het RIVM gemeld wordt. ,,Dit aantal is ongeveer twee keer hoger dan de gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde Covid-19 in diezelfde week’’, erkent het instituut. In diezelfde periode bleef het aantal overledenen dat ook getest is op corona steken op 876. Het grote verschil wordt veroorzaakt door een gebrek aan tests op het nieuwe coronavirus.
65-plussers
De sterfte was volgens het RIVM ‘licht verhoogd’ in de leeftijdsgroep 55-64 jaar. In de twee leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder was de sterfte volgens het instituut ‘sterk verhoogd’. In bijna alle regio's is de sterfte inmiddels ‘sterk verhoogd’. Dit geldt alleen niet voor de regio's Groningen, Friesland en Drenthe.
Mannen
In de afgelopen weken was de sterfte onder mannen hoger dan onder vrouwen. Vanaf week 14 werden de verschillen echter kleiner. In week 16 wordt het aantal overledenen voor zowel mannen als vrouwen geschat rond de 2150.
De Gelderlander
0 reacties :
Een reactie posten