4-4-2020
New Yorks burgemeester Bill de Blasio zette gisteren de mondmaskerdiscussie nog maar eens op scherp. De Blasio droeg de inwoners van the Big Apple op om voortaan enkel nog met gezichtsbescherming buiten te komen. Ook Trump deed zijn duit in het zakje. De Amerikaanse president denkt er over een nationale verplichting in te voeren, al is hij persoonlijk meer voorstander van een sjaal dan een masker omdat ’de stof daarvan dikker is.’
In andere landen is het masker al langer verplicht, vooral in Oost-Europa. In Tsjechië, Slovenië, Slowakije en Bulgarije heeft de overheid het dragen ervan al aan zijn inwoners opgelegd. Sterker, wie in Slowakije wil winkelen, moet eerst een bewaker met thermometer passeren.
In Oostenrijk geldt nog geen algemene verplichting in de publieke ruimtes. Enkel wie wil winkelen, moet voortaan een mondmasker aan, zo besliste premier Sebastian Kurz deze week. Al zal die maatregel wellicht aangescherpt worden de komende dagen.
In Duitsland gaan de eerste steden nu overstag. In de stad Jena, in de deelstaat Thüringen, eist de burgemeester dat zijn 108.000 inwoners zelfgemaakte maskers of een sjaal dragen. Vanaf volgende week zullen ook de 42.000 inwoners van Nordhausen volgen.
Tekort
Het bevestigt een trend die zich in rap tempo door Europa verspreidt. Al botsen sommige landen op hun grenzen. In Frankrijk leunt het debat ook de kant op van een maskerplicht, maar door een groot tekort aan maskers komt een algemene verplichting voorlopig niet van de grond. Ondertussen bestelde het land meer dan één miljard mondmaskers uit China. Die zijn in eerste instantie voor het medisch personeel bestemd.
De kentering komt niet toevallig op het moment dat ook instanties met autoriteit beginnen te twijfelen aan hun eigen standpunten. Aanvankelijk klonk het nog dat maskers enkel nodig waren voor medisch personeel en dat particulieren er geen baat bij hadden. Ook het RIVM in Nederland staat op het standpunt dat het geen zin heeft om buiten een maskertje te dragen.
Maar gemengde reacties uit de medische wereld doen de zekerheid nu overslaan in twijfel. George Gao, directeur van het Chinese Centrum voor Ziektecontrole en Preventie schaart zich vandaag achter de Tsjechische aanpak. Hij zegt dat het niet dragen van een masker in publieke ruimtes een ’grote vergissing’ is. Gisteren veranderde ook het gerenommeerde Duitse Robert Koch Instituut (RKI) zijn standpunt. Waar de maskers eerst nog enkel effectief waren voor mensen met acute luchtwegaandoeningen, zouden ze volgens de gezondheidsorganisatie nu wel het risico op virusoverdracht terugdringen. Vooral uitgaande speekseldruppels (van mogelijk besmette mensen zonder symptomen) worden tegengehouden.
Dominosteen
Het wachten is erop dat de laatste en grootste dominosteen valt: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die blijft voorlopig bij haar standpunt dat gezonde mensen geen masker moeten dragen, al kan daar snel verandering in komen. De BBC citeerde deze week adviserend professor David Hayman. Die stelde dat het dragen van een mondmasker even effectief - of zelfs effectiever - is als social distancing.
Volgens epidemioloog Ben Cowling in The Guardian zal de WHO binnenkort haar advies aanpassen. Professionele maskers zullen nog altijd voorbehouden blijven aan professionals in de zorg, terwijl burgers aangeraden wordt zelfgemaakte maskers en sjaals te dragen.
Noordhollands Dagblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten