Groepsimmuniteit duurt langer in Noorden, zitten we daardoor langer met coronavirus opgescheept?

Datum:
  • woensdag 8 april 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Groningen -  Nog altijd blijft een piek van coronabesmettingen in het Noorden uit. Groepsimmuniteit wordt daardoor minder snel opgebouwd. Zitten we straks langer met het virus opgescheept?



    Het meest simpele antwoord is: ja. ,,Hoe minder mensen het virus hebben gehad, des te minder groepsimmuniteit er wordt opgebouwd”, zegt Marlies Hilhorst van het RIVM. Volgens de GGD Groningen heeft niet veel meer dan 6 procent van de inwoners het virus inmiddels gehad. Aangenomen wordt dat in het Zuiden dit percentage een stuk hoger ligt. In het Noorden hebben we ten opzichte van de rest van het land dus een nog langere weg te gaan tot de 60 procent die nodig zou zijn om te voorkomen dat de rest het ook krijgt.
    De vraag wat dit dan betekent voor het Noorden is een heel stuk minder makkelijker te beantwoorden. Moeten de maatregelen om besmetting te voorkomen hier langer van kracht blijven? Blijft de druk op de ziekenhuizen langer dan in de rest van het land aanhouden, omdat het virus hier langer doorwoekert?

    Groepsimmuniteit

    Het probleem hierbij is dat het RIVM nog niet precies weet hoe effectief groepsimmuniteit eigenlijk is. Beschermt het deel van de bevolking dat het virus heeft gehad de groep die nog geen antistoffen heeft aangemaakt wel echt blijvend, zoals eerder werd aangenomen? Er lopen op dit moment verschillende landelijke onderzoeken - waaronder het plasma-onderzoek van Sanquin en het PIENTER-onderzoek van het RIVM - die moeten leiden tot een definitief antwoord op die vraag.
    Bovendien, benadrukt de rijksdienst, is het opbouwen van immuniteit geen doel op zich. ,,De maatregelen die nu gelden zijn primair bedoeld om kwetsbare groepen te beschermen en om de zorg te ontlasten”, zegt Hilhorst. Groepsimmuniteit - mits bewezen effectief - moet volgens het RIVM eerder worden gezien als welkome bijvangst.
    De afdeling microbiologie en infectieziekten in het UMCG, met de van corona herstelde Alex Friedrich aan het hoofd, ziet liever dat de coronapiek in Noord-Nederland helemaal uitblijft. Dan kan hier straks immuniteit worden opgebouwd met een vaccin. Op die manier worden veel minder mensen ernstig ziek en kan het virus op een gecontroleerde manier buiten de deur worden gehouden.

    Coronabesmetting

    Gisteren lagen in de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe 240 mensen met een coronabesmetting. Van hen verblijven er 108 op de intensive care (IC) en van die groep komen 67 patiënten uit een andere regio. Een week eerder lagen er in totaal nog 277 mensen met Covid-19 in de Noordelijke ziekenhuizen, waarvan 92 op de IC’s.
    ,,Niemand kan in de toekomst kijken, maar het gaat hier inderdaad langzamer dan oorspronkelijk gedacht”, zegt Janneke Kruse van het UMCG over het aantal besmettingen en opnames. Samen met de andere ziekenhuizen in Noord-Nederland overlegt het academisch ziekenhuis hoe planbare zorg die de afgelopen maand is uitgesteld om handen en bedden vrij te maken voor coronapatiënten de komende weken weer stap voor stap kan worden opgestart. Kruse: ,,Het is niet zo dat we alles weer gaan oppakken. Maar wat we wel weer kunnen doen, daar gaan we nu naar kijken.”

    0 reacties :

    Een reactie posten