Sterfte in Europa minder dan normaal?!5-4-2020
Temidden van de pandemie is het goed om – wederom – te doen aan relativisme. Dit keer geen stralingsrelativisme, PFAS-, kooldioxide- of klimaatrelativisme. Maar sterfte-relativisme. Wat verwacht u? Een piek in de EU toch zeker, na weken van exponentiële groei in het Covid-19 pandemonium van toch zeker 6 weken.
Het blijkt nu dat de totaalcijfers in de EU worden gemonitord (dank aan dr. Roy Spencer), zij het dat grote delen van Duitsland en Oost Europa nog niet zijn aangesloten, zie het kaartje. De gegevens per land kan je vinden op www.euromomo.eu. Er is een wekelijkse actualisering op donderdag en een kleine slag om de arm qua vertragingen, maar toch, de vergelijkingen met de afgelopen vier jaar spreken boekdelen…
Bijgaand plaatje duidt op de resultaten van een totaal-inventarisatie van sterfgevallen die laat zien dat -zelfs met Spanje en Italië erbij- de totale sterfte minder is dan de afgelopen jaren. Dit is toch een opmerkelijk gegeven. Een mogelijke verklaring is dat alle handenwasmaatregelen enzovoorts een negatief effect hebben op de verspreiding van normale griep.
Daar waar Spanje en Italië ongunstig uitschieten, staat daar tegenover dat er zelfs een reductie in sterfgevallen ten opzichte van normaal is in vele andere landen. Evenzeer geldt dit voor de ouderen (65+) versus de categorie jongeren waar dit als trend te zien is.
Dit totaalbeeld voor alle oorzaken inclusief alle ziektes, is een aspect waarvan wij – en ongetwijfeld velen van u – nog niet eerder hadden gehoord. Is het belangrijk? Dat lijkt mij wel. Niet zozeer voor de IC-problematiek. Maar wel voor de weging van ziekte, met name griep, als factor in ons leven – en het einde daarvan. En ook in de discussie over de manier en de termijn waarop we zo snel mogelijk weer de economische activiteiten moeten hervatten. Laten we deze cijfers daarom goed in de gaten houden.
Artikel-afbeelding: dank aan Rypke Zeilmaker, zie www.interessante tijden.nl
0 reacties :
Een reactie posten