Het kabinet heeft jarenlang houtkachels gesubsidieerd, terwijl bekend was dat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van omwonenden. De wil om de klimaatdoelen te halen woog echter zwaarder.
Niek Opten
In totaal 100 miljoen euro heeft het kabinet sinds 2016 uitgekeerd aan de aanschaf van ruim 60.000 pelletkachels en 11.000 pelletketels. Doel was het verminderen van het aardgasgebruik en daarmee de uitstoot van het broeikasgas CO2.
De maatregel had de steun van milieuorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie. Ondanks kritische rapporten over de mogelijk schadelijke uitstoot van deze toestellen bleef het kabinet vasthouden aan de subsidie, met grote steun van de Tweede Kamer.
Dat blijkt uit een reconstructie van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van De Gelderlander, de Stentor en Twentsche Courant Tubantia.
Ondanks afschaffing van de subsidie beschouwt het kabinet pelletkachels en -ketels echter nog steeds als duurzame energie
Nauwelijks effect
Pas na een kritische evaluatie van de subsidie vorig jaar, waaruit bleek dat de gezondheidsschade door de uitstoot van schadelijke stoffen groter is dan de milieuwinst, besloot het kabinet de regeling per 1 januari 2020 te stoppen. Dat was een jaar eerder dan afgesproken.
Bovendien bleek uit dit onderzoek dat de regeling nauwelijks effect heeft gehad. De meeste mensen hadden zonder subsidie ook deze toestellen aangeschaft, die branden op blokjes samengeperst hout. De uitstoot is aanzienlijk minder dan bij ouderwetse houtkachels, maar helemaal schoon zijn ze niet.
Gevaarlijke situaties
Volgens Tom Wanders van pelletkachelproducent Nordic Fire in ’s Heerenberg had de subsidie zelfs een negatief effect. Pelletkachels werden daardoor relatief goedkoop waardoor ook bouwmarkten zich op de verkoop stortten.
Deze toestellen zijn vaak door de koper zelf geïnstalleerd, wat soms gevaarlijke situaties tot gevolg had. Mede hierdoor deden zich de afgelopen jaren tientallen incidenten met pelletkachels voor in Noord-Nederland, maakte de brandweer eerder bekend.
Kritiek neemt toe
Er is nog te weinig zonne- en windenergie in Nederland om aan de Europese klimaatdoelen voor duurzame energie te voldoen. Daarom zet Nederland in op biomassa, dat ook als CO2-neutraal wordt beschouwd. De kritiek daarop neemt echter toe.
Ondanks afschaffing van de subsidie beschouwt het kabinet pelletkachels en -ketels echter nog steeds als duurzame energie, zegt minister Eric Wiebes (Klimaat, VVD) in reactie.
DS
0 reacties :
Een reactie posten