Terecht heeft gedeputeerde Jeroen Olthof Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan de zijlijn gezet. De weinig daadkrachtige dienst blundert al jarenlang in het uiterst gevoelige Tata- en Harsco-dossier. En dat helpt omwonenden niet.
Grafietregens waren sinds december 2016 al aan de orde van de dag. Omwonenden, vooral uit Wijk aan Zee, klaagden er steen en been over. Pas nadat deze krant erover schreef, werd door de OD in november 2018 een dwangsom opgelegd. Omwonenden waren hoopvol. Zou Harsco, waar de grafietregens vandaan kwamen, zich nu eindelijk tot de orde laten roepen?
Het begon sterk. Inspecteurs van de OD schreven aanvankelijk de ene na de andere dwangsom uit. Van 5000 euro per keer, later verhoogd naar 25.000 en 30.000 euro. Voor multinational Harsco financieel een peuleschil, maar het bedrijf vond het toch vervelend. Rechtszaken werden aangespannen, hoorcommissies moesten aanhoren waarom Harsco meent dat het bedrijf geen dwangsommen verdient. Al dit Harsco-gejammer werd onverkort afgewezen. Inmiddels gaat de hevige vervuiling van de omgeving tot op de dag van vandaag onverminderd door.
Dat die vervuiling er nog steeds is, ondanks allerlei aangekondigde maatregelen door zowel Tata als Harsco, weet elke dorpsbewoner. Die hoeft slechts één blik op zijn eigen auto of vensterbank te werpen. Maar dit blijkt raar genoeg niet uit het aantal dwangsommen. Er zijn er in anderhalf jaar tijd 43 opgelegd. Veel? Nee. Wie met enige kennis van zaken een tijdje aan de zijkant van het terrein naar Harsco gaat kijken, ziet voortdurend de ene na de andere grove overtreding van de milieuregels. Grote grauwe stofwolken gaan hoog de lucht in, om afhankelijk van de windrichting even later neer te slaan in Wijk aan Zee, IJmuiden, of nog verder.
Maar van de Omgevingsdienst geen spoor. Verbazingwekkend was het dat de dienst het bedrijf nu al drie zogeheten Lasten onder Dwangsom heeft opgelegd, maar dat er maar héél zelden een milieudelict wordt genoteerd. Uit rapportages aan Provinciale Staten blijkt dat de dienst gemiddeld eenmaal per week een uurtje langs komt, om daarna meestal onverrichter zake weer te vertrekken. ,,Harsco heeft zijn leven gebeterd”, klinkt het dan in het hoofdkantoor van de Omgevingsdienst in Zaandam. De omwonenden weten wel beter. En maken zich steeds meer zorgen over hun gezondheid.
Dat er zo weinig dwangsommen zijn opgelegd was al vreemd. Maar nu de dienst deze ook nog eens laat verjaren, waardoor ze niet eens geïnd kunnen worden, is de OD NZKG ongeloofwaardig geworden.
Terecht heeft gedeputeerde Olthof de melktandjes van de dienst nu hardhandig verwijderd door weer zelf de dwangsommen te gaan innen. Voor de omgeving valt te hopen dat de provincie wel stevige slagtanden heeft.
Bart Vuijk
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten