Vanaf maandag gaan alle scholen dicht tot en met 6 april in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor kinderen met ouders in cruciale sectoren, zoals de zorg, wordt opvang geregeld.
Eet- en drinkgelegenheden in Nederland hebben zondag om 18.00 uur hun deuren moeten sluiten, tot en met 6 april. Hotels mogen wel open blijven, maar moeten ook hun bars en restaurants sluiten. Gasten zullen aangewezen zijn op roomservice.
De ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) hebben dit bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Ze hebben zondag overleg gehad met het RIVM en verschillende brancheorganisaties.
De medisch specialisten hadden aangedrongen op de sluiting van scholen. Ook veel scholen wilden dat of hadden al aangekondigd dit te zullen doen. Ook vanuit de Tweede Kamer klonk een steeds bredere roep om de scholen te sluiten. Universiteiten en scholen hadden deze beslissing afgelopen week al genomen.
Volgens de bewindsman is veel onderwijzend personeel al uitgevallen, omdat mensen ook met lichte klachten thuis moeten blijven. Het is daardoor voor scholen niet langer mogelijk onderwijs te blijven verzorgen. Ook spelen grote zorgen die leven bij onder anderen ouders en leerkrachten een rol bij het besluit.
Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt de komende weken wel op het werk verwacht, zegt Slob. Zij zijn volgens hem hard nodig om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij gaan zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten.
Daarbij ligt de prioriteit bij eindexamenleerlingen, zegt Slob. Zij krijgen daar in de komende week nadere informatie over.
Horeca en andere gelegenheden
De maatregel voor het sluiten van horeca en andere gelegenheden geldt voor veel plekken waar mensen samenkomen. "Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf 18.00 vandaag", zei Bruins. Mensen kunnen nog wel gewoon boodschappen doen in supermarkten, maar Bruins roept Nederlanders ook daar op afstand te houden. "Als richtlijn, hanteer ongeveer anderhalve meter."
Bruins deed ook een "klemmende oproep" aan de bevolking, een die premier Rutte eerder deze week al deed. "Ga niet hamsteren. Het is niet nodig. Er is genoeg voor iedereen, maar hamsteren veroorzaakt problemen voor de supermarkten."
Het kabinet zal getroffen ondernemers "niet in de steek laten", benadrukte Bruins. "We nemen maatregelen voor ondernemers in problemen. We moeten samen door de crisis."
Er volgen waarschijnlijk nog meer maatregelen de komende tijd, verwacht Bruins. "De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. We nemen steeds op basis van de experts maatregelen. Welke dat zijn voor de komende dagen, kan ik niet op vooruit lopen. Maar vervolgmaatregelen, die zijn wel aan de orde."
Concertzalen
De zondag aangekondigde maatregelen van het kabinet in verband met de coronacrisis in Nederland hebben ook gevolgen voor de entertainmentwereld. Alle concertzalen en theaters zullen een week langer, tot 6 april, de deuren dicht moeten houden.
Vorige week gold nog dat alle evenementen met meer dan honderd bezoekers tot 31 maart moesten worden afgelast, waardoor veel concerten niet konden doorgaan.
Onder meer het populaire evenement Eurovision in Concert dat op 4 april plaats zou hebben in AFAS Live in Amsterdam kan niet doorgaan. Hiervoor zou een groot deel van de deelnemers van het songfestival al naar Nederland komen.
Om hoeveel concerten en andere publieksevenementen het totaal gaat is niet direct duidelijk.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
De minister roept de mensen op om afstand te houden van elkaar, het liefst anderhalve meter. Misschien kan dit ook worden doorgegeven aan onze arbeidsmigranten?? In de winkels staan ze meestal erg dicht op je, niet prettig.
Een reactie posten