Den Haag - De Tweede Kamer zou voor 1 april een pakket krijgen met extra klimaatplannen om het Urgendadoel te halen. Of het pakket er op zo korte termijn ligt, is nu hoogst onzeker.
Alexander Bakker 26-3-2020
De hoofdpijndossiers Urgenda en stikstof liggen nog wel op tafel, maar vertraging lijkt onvermijdelijk. Milieuclub Urgenda dwong via de rechter af dat dit jaar 25 procent CO2-reductie wordt behaald ten opzichte van 1990. Het ministerie van Economische Zaken richt zich nu volledig op de coronacrisis.
Daarnaast leeft in het kabinet de vraag of het gepast is nu met maatregelen te komen die bedrijven en burgers raken. Naar verwachting wordt binnenkort een knoop doorgehakt over de planning. Door een defecte kolencentrale, een warme winter en de coronacrisis heeft het kabinet al wat CO2-meevallers binnen. Naar verwachting nog niet genoeg om Urgenda te halen.
De sluiting van meer kolencentrales is onderzocht. In politiek Den Haag leven hierover bedenkingen. Werknemers van kolencentrales zijn op de lijst voor cruciale beroepen geplaatst. Kun je ze dan vervolgens nu op straat zetten en in grote onzekerheid storten, is de vraag.
Naast de CO2-perikelen zijn er ook nog de stikstofproblemen. Hoewel in China de stikstofuitstoot wegens corona spectaculair daalde, haalt het volgens betrokkenen voor ons land weinig uit. Deskundigen en het ministerie van Landbouw waarschuwen al langer dat stikstofneerslag jarenlang in de bodem kan blijven. Ook de bouw zou er weinig aan hebben: alleen maatregelen die bedoeld zijn om de stikstofneerslag terug te dringen, mogen gebruikt worden voor het verlenen van vergunningen. Achter de schermen blijft het kabinet kijken naar extra maatregelen bij natuurbeheer.
Noordhollands Dagblad
Het valt steeds meer mensen op dat de lucht hemelsblauw is de laatste weken sinds het vlieg- en autoverkeer drastisch is verminderd. En dat terwijl de boeren, die men weg wil hebben uit Nederland volop bezig zijn op het land. Op de EU afdeling over de landbouwsubsidies is al een aantal jaren bekend dat de productie naar Oost Europa verplaatst wordt...... kortom: boeren moeten weg en mega bedrijven (veelal onderdeel van multinationals) dienen de voedselproductie over te nemen.
BeantwoordenVerwijderen