24-3-2020
1.
Overheid: 200 miljoen voor oorlog tegen aardgas
Je zou denken dat onze overheid het geld dat ze heeft, uitgeeft aan mondkapjes en beademingsapparatuur. Maar nee: de overheid trekt nu 200 miljoen euro uit om huurhuizen aardgasvrij te maken. Volslagen nutteloos, want aardgas is schoon en goedkoop. En een extra financiële last voor hardwerkende huiseigenaren, die de rekening moeten betalen. Het zou tot verontwaardiging leiden, ware het volk niet afgeleid door corona. Nu kan de regering deze klimaatmaatregel stilletjes doorvoeren.
2. Timmermans: ‘Juist nu hebben we klimaatwet nodig’
3.
4.
5.
6.
2. Timmermans: ‘Juist nu hebben we klimaatwet nodig’
De vicepresident van de Europese Commissie bereidt in Brussel een ingrijpende Europese Green Deal voor. Timmermans laat zich niet afleiden. De coronacrisis is volgens hem “precies waarom we die klimaatwet nodig hebben.” De vicepresident zegt daarbij geholpen te worden door afgod Klimaat: “ik twijfel er ook niet aan dat Moeder Aarde ons bij de les zal houden.”
3.
Energieagentschap: meer, meer, meer subsidie
Toch zit de angst diep bij de klimaatbeweging. Als corona echt toeslaat, concentreert een overheid zich op de gezondheid van haar burgers. Dan is er geen aandacht voor zeldzame plantjes die minder groeien door stikstof. Daarom roept het Internationaal Energieagentschap op tot overheidssubsidies aan ‘schone energie’. Alsof de belastingbetaler nog niet genoeg lijdt onder extra belastingen voor overheidssteun aan bedrijven die om dreigen te vallen door de coronacrisis.
4.
VN: niet corona, maar klimaat is ‘probleem nummer één’
Een treetje hoger dan Timmermans’ EU staat de Verenigde Naties. Ook daar volledige aandacht voor klimaat. “De aandacht die nodig is om deze ziekte te bestrijden,” zegt secretaris-generaal Antonio Guterres, mag niet afleiden “van de noodzaak om klimaatverandering te verslaan.” Zijn VN-collega Petteri Taalas maakt het nog bonter: “Mensen van over heel de wereld begrijpen dat dit misschien wel probleem nummer één is waar de mensheid nu mee heeft te kampen.”
5.
Klimaatactivist: richt de sterke arm van de staat straks op ‘klimaatcrisis’
De massale mobilisatie van industrie, financiën en mankracht: het doet denken aan de totalitaire regimes van de twintigste eeuw. Elk normaal mens wil zo snel mogelijk terug naar de normale situatie van vrijheid en terughoudendheid. Niet de klimaatactivist May Boeve van de invloedrijke klimaatcampagne 350.org. Zij droomt hardop over het aanwenden van de sterke staatsarm om na de coronacrisis de ‘klimaatcrisis’ te bestrijden. Boeve, wier organisatie door George Soros wordt betaald, pleit voor het uitroepen van de noodtoestand bij natuurrampen als overstromingen, zodat overheden direct verregaande klimaatmaatregelen kunnen doorvoeren. Nood creëert wet.
6.
Hoofdeconoom ABN AMRO: grijp corona aan voor ‘CO2-neutrale economie’
Banken maken zich zorgen over het dreigend faillissement van midden- en kleinbedrijven. Maar bij ABN AMRO is de hoofdeconoom Sandra Phlippen vooral blij voor het klimaat. Dat wordt minder belast doordat de economie stilvalt. Een bizarre redenering. Gaan we straks ook blij zijn dat er minder files zijn omdat een deel van de forenzen in het ziekenhuisbed ligt met corona? Bij Phlippen heerst een ongezonde geest van never waste a good crisis: “Politici en ambtenaren die nu net als ik in quarantaine zitten” moeten de coronacrisis aangrijpen om iets “fundamenteel goeds te doen voor het klimaat: zorg ervoor dat we straks met een CO2-neutrale economie weer opstarten.”
0 reacties :
Een reactie posten